Svamprisotto

image75

Ingredienser
1 liter buljong (vatten + 1,5 buljongtärning kyckling- eller grönsaksbuljong)
3 schalottenlökar, finhackade
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin (eller Noilly Prat)
4 dl aborioris
70 gr smör
2 msk olivolja
salt o peppar
riven paremesanost

svampbladning
250 gr blandad svamp, skivad (champinjoner, portabello, kantareller mm)
olivolja
timjan, färsk
persilja, färsk
cajenpeppar
citronsaft

Tillagning 6 pers:
1. Värm buljongen (blanda vatten och buljong) och tillaga svampbladningen parallellt. Stek upp svamp och lök, smaka av med färska kryddor, peppar och salt. Smaka av med citronsaft)
2. Häll olja i en annan kastrull, tillsätt lök, schalottenlök (kan bytas mot salladslök). Fräs upp löken tills den blivit genomskinlig.
3. Tillsätt aborioriset, fräs under omrörning på medelvärme. Riset får ej ta färg utan ska bli genomskinligt.
4. Tillsätt vinet och rör hela tiden.
5. Tillsätt första sleven av buljongen och tillsätt små mänger efter hand, rör hela tiden
6. Sänk värmen så det sjuder ganska kraftigt men inte kokar, och tillsätt hälften av svampblandningen och rör hela tiden. Fortsätt tillsätta svampblandning och resten av buljongen, tar totalt ca 15-20 att få buljongen att sjuda ner i riset.
7. Ta kastrullen åt sidan och tilssätt smör, parmesanost, lite färska örter. Rör om försiktigt och servera. Spara gärna lite riven parmesan till serveringen.

Passar perfekt på sommaren till grillad fisk och föredras till kött/kyckling under vinterhalvåret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0