Sous vide torsk


Packar in maten via vakuumförpackaren

I grytan med termometer

Serveras!

Ingredienser:
Torsk
Citron
smör
dill
purjolök
vitt vin
salt, peppar


Tillagning:
1. Fyll grytan halvägsupp med vatten. Lägg i termometern och med hjälp av att ösa kallt vatten försök få temeraturen att ligga stabilt kring 65-70 grader. (kommer sjunka när du lägger i fisken)
2. Starta vakuumförpackaren och få till en påsen i rätt storlek.
3. Salta, peppra fisken. Lägg på örter, lök, citron och smörklickar.
4. Lägg in fisken i påsen. Häll i en skvätt vitt vin.
5. Försegla påsen med hjälp av vakuumförpackaren.
6. Lägg i fisken i gryten och fortsätt reglera så att temperaturan ligger på 63-65 grader.
7. Låt fisken vara i ca 12 min, sedan är det dags att servera.


Viktigt:
Tekniken sous vide innebär att genom att man vakuumförpackar maten så behålls alla smaker när den tillagas. Men även att rätten blir jämt fördelat tillagad. Istället för att den blir överlagad i kanterna och knappt klar i mitten fås en jämt tillagning.

För att kunna göra mat "sous vide" behöver du en vakuummaskin. Vi har en från foodsaver, läs mer här. Vi köpte den i en elektronlux home butik.
En cirkulator som håller vattenbadets temperatur. Men vi använder i stället en gryta eller traktörpanna och lägger i en stekttermomerter för att hålla temeperaturen.

Tips på bra litteratur:
Under Pressure: Cooking Sous Vide av Thomas Keller




Kommentarer
Postat av: Fröken Dill

Vilken proffsutrustning! Förstår att sous vide måste bli urgott. Det är ju alla stora kockars favorit.

2012-03-20 @ 16:44:38
URL: http://www.frkdill.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0