Martins gazpacho

image111

Ingredienser:
1 grön paprika
10 röda tomater eller 1 burk krossade
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gurka
1 msk tomatpure
4 dl vatten + 1 grönsaksbuljong
2-3 kvistar timjan
1 msk olivolja
1/4 pressad citron (alt 1 msk vinäger)
salt, peppar och tabasco efter smak

Tillagning
1. Hacka paprika, tomater, gurka, lök, vitlök.
2. Lös upp buljontärningarna i vatten, låt svalna
3. Mixa de färska grönsakerna, tillsätt tomatpure, olja, timjan, tabasco, citron, salt och peppar.
4. Tillsätt buljongen och mixa ihop.
5. Låt stå i kylskåp och svalna 1 timma innan servering. Vid servering tillsätt isbitar.
Servera i små glas som tilltugg, till buffe eller som förrätt i stora skålar.


Snittar med kalixrom

image109
Ingredienser:
24 mini crustader
1/4 kruka gräslök
1-1,5 dl creme fraisch
125 gr kalix rom
rödlök

Tillagning:
1. finhacka rödlök och blanda i creme fraischen. Klicka i en tsk i varje crustad.
2. Fördela kalixromen i varje crustad.
3. Garnera med två gräslöksstrån.

Det är också gott att blanda i gräslök i röran, och istället garnera med rödlök.


Couscous med grillad paprika

image105
Ingredienser:

2 röda paprikor
2 gröna paprikor
2 gula paprikor
olivolja
3 dl couscous
babyspentat
färska örter

Tillagning:
1. Sätt ugnen på grillfunktion på 285 grader. Sätt in paprikorna högt upp, grilla tills de blir svarta tar 5-10 min.
2. Lägg paprikorna i en plastpåse med lite luft.
3. Tillaga couscousen enligt förpackningen.
4. Skala paprikorna och skriva, blanda ner i couscousen. Tillsätt örter, salt, peppar och babyspenat efter smak.
Passar till buffér, som tillbehör till fisk, kött och kyckling.

Provance bröd

image103

Ingredienser
8 dl mjöl (spara 1 dl till slutet)
1 dl svarta och gröna oliver
1 msk honung
3 dl fingervarmt vatten
1/2 paket jäst
3 msk olivolja
3 msk färsk hackad rosmarin (vara av 1 msk till garnering)
1 rågad tsk flingsalt till degen
1 tsk till garnering.

Tillagning
1. Kärna ur och hacka oliverna, blanda med hackad rosmarin.
2. smula jästen i en bunke, tillsätt honung och lite av vattnet.
3. rör tills jästen smält. Tillsätt då resten av vattnet, oljan, salt, oliverna och rosmarinen.
4. blanda ner mjölet (7 dl)
5. låt stå och jäsa i 1 timma under en duk
6. sätt ugnen på 250 grader
7. Vält ut degen på ett mjöligt underlag. (använd den dl som är kvar) platta ut degen utan att knåda.
8.skiva upp fyra längder, som lägges på en bakplåt, skruva gärna längderna. Pensla över vatten och strö över flingsalt och hackad rosmarin.
9. Ställ in i ugnen i 5 min, stäng därefter av ugnen och låt brödet stå kvar på efter värme i ytterligare 10-12 min.
10. Ta ut plåten och låt bröden stå och vila under en duk.


Ostbricka

image101

Havtornsylt smakar ljuvligt till brieost och blå brieost !!!


Pasta Vongole

image100

Ingredienser:
1 chili eller annan färsk peppar
4-5 vitlöksklyftor
10 färska tomater
1 burk hela tomater eller 1 dl passerade tomater
1 burk musslor + spad eller färska
1-2 burkar  vongole eller färska
salt, peppar, olja
4 port pasta (spagetti eller bavette är godast)
1/2-1 kruka finhackad persilja

Tillagning:
1. Finhacka en halv chili, skala och skiva vitlöksklyftorna
2. Stek vitlöken och chilin i olivolja.
3. Tillsätt hackade tomater, och tomater på burk.
4. Tillsätt musslor och vongole om de är färska, annars häller du i musselspad. Låt koka ca tio minuter, salt och peppra efter samk.
5. Koka upp pastan under tiden, häll av och tillsätt ett par msk finhackad persilja.
6. Rör musslor och vongole i pastasåsen (om du väljer ta de på burk. Värm upp hastigt
 7. Blanda pasta och sås

Vid detta tillfälle användes färska musslor och vongole, dessa kokas då upp på klassiskt vis med lök, vin, olja innan de tillsätts. Detta goda recept fick vi hos Cissi & Henke i sommras.


Pastasallad

image99

Ingredienser
pasta (blandad)
1 påse ruccola
1/2 gurka
1/2 fetaost
15 st minitomater
1 dl gröna och svarta oliver
1 liten burk kapris
1/2 purjolök
olja, salt och peppar efter smak

Tillagning:
1. Koka upp pasta efter behov beroende på antal personer.
2. Tillsätt grönsaker, feta ost och ruccola


Parmarullar

image98image104

Ingredienser:
4 procuiotto skivor
ruccola
dressing (honung, olivolja, balsamico blandat)
1 liten burk skagenröra

Tillagning:
1. Lägg ut parmaskivan, ta en dryg matsked skagenröra och lägg i mitten. Rulla ihop till små rulader.
2. Servera med lite ruccola och dressing.

Passar även som tilltugg


Ljummen tomatsallad

image96

Ingredienser:
blandade tomater; (gula tomater, röda tomater, minitomater, plommontomater)
1 pkt mozzarella
1/2 kruka basilika
olja, salt och peppar

Tillagning
1. skiva alla tomater, lägg i en ugnsäkerform.
2. Lägg över river/skivad mozzarella, ringla olivolja över.
3. salt och peppra efter smak, ställ in i ugnen i ca 10-15 min på 150 gr tills tomaterna och mozzarellan mjuknat.
4. lägg över basilika och servera.

passar utmärkt till grillat eller buffer

Mozzarella- och tomatpaj

image93


image92
Pajdeg

4 dl mjöl
150 gr smör
3,5 msk vatten
3 rågade tsk tomatpesto
image91
Fyllning
hackade soltorkade tomater (en liten burk)
4 skivad skållande tomater
2 mozzarellabollar eller en maxi.
hackade basilikablad efter smak
salt
peppar

4 ägg
3 dl vispgrädde


Tillagning:
1. Smula ihop smör och mjöl, tillsätt vatten och tomatpesto och knåda ut i en pajform. Låt stå i kylen i 30 min.
2. Grädda pajskalet i ugnen 10 min på 225 grader.
3. Skålla och skiva tomaterna, hacka de soltorkade tomaterna. Låt allt ligga i marinaden från oljan i de soltorkade tomaterna. Salt och peppra.
4. Vispa ihop ägg och grädde, smaksätt med salt och peppar.
5. Ta ut pajskalet fördela tomaterna och mozzarellan över skalet. Lägg på basilika.
6. Häll över ägg och gräddsmeten och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 min. Garnera med basilikablad innan servering.


Serranotoast

image90
Ingredienser:
4minibaguetter
1 avokado
1/3 dl riven parmesan
olivolja
80 gr tunt skivad serranoskinka
salt, peppar, basilikablad

Tillagning:

1. Dela bagutterna på mitten, pensla på olivolja och strö över parmesan.
2. Sätt in i ugnen 225 gr max 10 min. Ta ut ur ugnen och fördela avokadon som ska mosas på de 8 delarna.
3. Lägg på serranoskinka, salta, peppra och dekorera med basilikablad.


Pasta Promodore

image89

Ingredienser:
150 gr rödpesto
330 gr pasta (Casareccia)
1 gul lök
1 basilika kruka
salt, peppar

Tillagning:
1. Koka upp pastan enligt anvisning.
2. Hacka löken och stek upp den i olivolja. Tillsätt salt, peppar och den röda peston.
3. Häll i pastan och rör om. Hacka ner massa basilika, spara lite till garnering.
4. Passar att serveras till grillat, fisk eller god parmaskinka.


Professorns gravade lax

image88
Ingredienser:
1,3 kg Lax
0,7 dl Socker
0,7 dle Salt
3 msk Peppar
1 dl Dill (1-2 krukor)


Tillagning:
1. Blanda socker, salt och peppar. Grovhacka dillen
2. Dela laxen i två lika stora delar, gnid in blandningen och dillen.
3. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandara.
4. Täck laxen med plastfolie, så den är tätt ansluten. Lägg paketet i kylen i 2-3 dygn. Vänd gärna några gånger.
5. Skrapa bort kryddor och dill innan servering. Garnera med färsk dill vid servering.


RSS 2.0