Kukkolaforsen

 image84
image85 image86


Kukkolaforsen ligger 1,4 mil norr om Haparanda längs Torneälv. De är mest kända för sikfisket och bastuakademin. Man kan även bo över i stugor.



Kukkolaforsen, Haparanda
Telefon: 0922 - 310 00
Hemsida
Senaste besök juli 2007

Chokladmousse med cointreau

image82


Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 gr mörk choklad
1 msk cointreau
Tillagning:
1. Smält chokladen i en skål i vattenbad.
2. Vispa grädden (ej för hårt).
3. rör ner en äggula i taget i den smälta chockladen. Tillsätt cointreau.
4. Vänd ner chockladsmeten i den vispade grädden.
5. Fördela moussen i 4 portionsskålar. Låt moussen stelna i kylen minst en timma.

Garneringstips:
 En klick vispad grädde eller riven chocklad. Gott är också att skala en apelsin, skär ut  fina klyftor och ta bort hinnan. Lägg apelsinen i cointreau och dra i ca 30 min.


Kenyansk gryta med cocoskyckling

image190


Ingredienser

4 kycklingfileer
olja
1 hackad gul lök
1 röd chili, strimlad
2 vitlöksklyftor hackade
1 tsk curry
1 tsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk tomatpure
2 dl cocosmjölk
1 tsk pressad citron

Tillagning
1. Hetta upp olja i en stekpanna/gryta. Fräs upp lök, chili, vitlök, curry, ingefära, tomatpure, salt och socker.
2. Lägg i kycklingen (går också bra med kycklingklubbor) och bryn runt om i ca 5 min. Tillsätt kokosmjölk, citron, salt och peppar.
3. Låt småkoka under lock i ca 25-30 min.
4. Servera med ris och garnera gärna med lite kokosflingor.

Tips: har du ingen kokosmjölk, kan du blanda 2 dl mjölk med 1 dl kokosflingor och koka upp. Sila mjölken och den smakar nästa lika gott som kokosmjölk.
Du kan byta ut curry mot röd currypasta, som du då tar ca 1 msk av. Finns att köka i mataffären.

Kalkon i cidersås

image83
Ingredienser:
4 kalkonschnitzlar
3 dl äppelcider, gärna en torr sort
1 gul lök, hackad
1 lagerblad
2 tomater, skållade, skalade och hackade
salt & peppar
1/2 röd paprika, delad i små tärningar
2 msk persilja, hackad
2 dl creme fraiche

Tillagning 4 port
1. Koka upp cider, lök, peppar, salt och lagerblad i en traktörpanna. Lägg i köttet och sjud under lock ca 5 min.
2. Skålla, skala och hacka tomaterna. Under tiden som köttet sjuds.
3. Tag upp schnitzlarna och lagerbladet. Tillsätt tomathack, paprika och persilja.
4. Koka upp, rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
5. Lägg tillbaka schnitzlarna.
5. Servera med basmati- eller jasminris.

På bilden har jag bytt ut kalkonen mot kyckling och persilja mot koriander. Funkar också!


Potatis- och purjolökssoppa

image81 
Foto: tasteline.com
Ingredienser
4 mellan potatisar
1 gul lök
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärningar
1 knippe hackad persilja
peppar, salt, smör/olja

Tillagning:
1. Skala och skär potatis i tunna skivor. Strimlalök och purjolök i skivor, stek upp allt i en gryta
2. Tillsätt vatten och buljong.Koka i ca 20 min
3. Mixa soppan slät med stavmixer. Salt och peppra efter smak.
4. Garnera gärna med persilja innan servering.

Serveras gärna med baugettskivor som grillats i ugnen med lite smör och vitlök. Vill man kan blanda ner grädde eller creme fraisch.


Kycklingsnurror med prosciutto och rosmarin


Ingredienser

4 kycklingfiléer
8 stora skivor prosciutto
rosmarinkvistar
havssalt och peppar

Tillagning
1. Skär kycklingfileérna på längden.
2. Lägg prosciutton på en skärbräda, strö över plockade kvistar från rosmarin, salt och peppra.
3. Placera kycklingfilén ovanpå varje skiva och rulla parmaskinkan runt om så den täcker kycklingen helt.
4. Hetta upp en grillpannan alt. traktörpannan alt. lägg på grillen. Stek/grilla i ca 15 min till se är klara, vänd emellanåt så de får fina grillrändet.

Serveras gärna till örtpotatisbullarna

Örtpotatisbullar med yoghurtsås

Ingredienser:
Örtbullar

200 g mozzarella, fint hackad
1 knippa basilika, hackad
1 knippa slätbladig persilja, hackad
1 knippa gräslök, hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 ägg, vispat
havssalt, pepper
Potatismos fö r4 person (ca 10 medelstora potatisar
)

yoghurtsås
200 g matlagnings yoghurt
1 schalottenlök, fint hackad
1 knippa fint hackad basilika och persilja som blivit över från örtbullarna alt. mynta
1 vitlöksklyfta, fint hackad

Tillagning
1. Lägg den hackade mozzarellan i en bunke, tillsätt de hackade örtrena och blanda väl. Lägg i den finhackade vitlöken, potatismoset och det vispade ägget. Salta och peppra och blanda väl.
2. Dela smeten i 15 klumpar. Forma till bollar och platta till dem lite. Hetta upp grillpannan.
3. Placera bullarna i grillpannan i omgångar och stek dem i 4-5 minuter på varje sida. Håll de grillade bullarna varma tills alla är klara.

Sås
1. Blanda yoghurten, med finhackad schalotenlök, myntan och vitlöken i en skål.
2. Blanda vl och servera till bullarna med gräslöken.

Rätten passar utmärkt till grillat kött, fisk och kyckling.

Due Fratelli

image80
Due Fratelli är en liten kvarterskrog, med god pasta, pizzor och de har även varmrätter. Lämpar sig bra avhämtning. Ikällaren finns en fest lokal som man kan sitta upp till minst 30 personer.

Due Fratelli, Birger Jarlsgatan 95, Stockholm
Telefon: 08-612 99 33
Hemsida
 Läs även SvD recension här.
Senaste besök: mars 2008

RSS 2.0