Studentmat

image79


Ingredienser
Pasta
lök
chili
(någon typ av skinka kan tillsättas)
olja

1. Koka upp vatten och lägg i pasta och 1/2 näve spenat och lägg i pastan. Koka enligt anvisning. Obs inte längre!
2. Stek upp lite lök och chili i olja.
3. När pastan är klar vänd ner den i lök och chiliblandningen. Salta och peppra efter smak.
4. Servera eller tillsätt ytterligare ingredienser som mozzarella/parmesan eller varför in prociotto eller stekt bacon.

Pasta kokt i spenat är bra grund att bygga vidare på och billigt om man är student. Idag lagade jag det fast tillsatte bacon och paprika när jag stekte upp löken. Godast är Barillas pasta - bavette. Foto från www.findus.se


Fransk potatissallad

image76


Ingredienser
8-10 medelstora potatisar
1 stor rödlök eller 2 mindre
1 burk skivad inlagdgurka alt saltgurka
1 dl olivolja
3 mska fransk senap
2 msk rödvinsvinäger
1 knippe hackad färsk dill
salt och peppar

Tillagning
1. Skala och koka potatisen så de nästan är klara. Ta då upp dem ur kastrullen och skiva dem i bitar (kan förberedas dagen innan).
2. Skiva rödlöken i ringar, skiva gurkan (alt. låt en rinna av från burken).
3. Blanda senapsdressingen, genom blanda olivolja, hackad dill, rödvinsvinäger, senap (kan blanda olika sorter efter smak), tillsätt salt och peppar.
4. Blanda potatis, lök, gurka och dressing. Avsluta med att garnera med lite extra dill.

Det är även gott att blanda ner hackad kapris, som extra smaksättare.


Svamprisotto

image75

Ingredienser
1 liter buljong (vatten + 1,5 buljongtärning kyckling- eller grönsaksbuljong)
3 schalottenlökar, finhackade
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin (eller Noilly Prat)
4 dl aborioris
70 gr smör
2 msk olivolja
salt o peppar
riven paremesanost

svampbladning
250 gr blandad svamp, skivad (champinjoner, portabello, kantareller mm)
olivolja
timjan, färsk
persilja, färsk
cajenpeppar
citronsaft

Tillagning 6 pers:
1. Värm buljongen (blanda vatten och buljong) och tillaga svampbladningen parallellt. Stek upp svamp och lök, smaka av med färska kryddor, peppar och salt. Smaka av med citronsaft)
2. Häll olja i en annan kastrull, tillsätt lök, schalottenlök (kan bytas mot salladslök). Fräs upp löken tills den blivit genomskinlig.
3. Tillsätt aborioriset, fräs under omrörning på medelvärme. Riset får ej ta färg utan ska bli genomskinligt.
4. Tillsätt vinet och rör hela tiden.
5. Tillsätt första sleven av buljongen och tillsätt små mänger efter hand, rör hela tiden
6. Sänk värmen så det sjuder ganska kraftigt men inte kokar, och tillsätt hälften av svampblandningen och rör hela tiden. Fortsätt tillsätta svampblandning och resten av buljongen, tar totalt ca 15-20 att få buljongen att sjuda ner i riset.
7. Ta kastrullen åt sidan och tilssätt smör, parmesanost, lite färska örter. Rör om försiktigt och servera. Spara gärna lite riven parmesan till serveringen.

Passar perfekt på sommaren till grillad fisk och föredras till kött/kyckling under vinterhalvåret.


Feta- och spenatsallad

image74

Ingredienser
200 -300 gr babyspenat
1 paket (150 gr) fetaost
2 nävar färska ärtor eller haricovert

Dressing:
2 msk dijonsenap
2 msk färskpressad citronsaft
5 msk olivolja
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Tillagning 4 personer:

1. Förväll ärtorna/haricovert i kokande vatten och låt dom därefter svalna.
2. Skölj och ta bort grova tjälkar från babyspenaten.
3. Blanda spenat och ärtor/haricovert i en skål
3. Blanda till dressingen; olivolja, senap, citron saft, vatten, peppar och salt.
4. Häll över dressingen och smula fetaosten över precis före servering.

Passar perfekt som tillbehör till grillat eller som en rätt till ett buffebord.


Republik

image71


Republik är ett franskt brasserie. Det har fått välförtjänta bra betyg av diverse tidningar.
Betyg 8 av 10 av DN, 5 av 6 av SvD, 17 av 25 p av DI. Själv fick jag en specialare där jag tog risotton som tillhörde gösen till tonfisken. Grymt god. Dock något dyrt.
Republik,
Tulegatan 17, Stockholm
Telefon: 08-545 90 550

Hemsida


Senaste besök: april 2008

Gerdas

image69
Bästa läge på Kungsholmen med kvällsol. Kan det bli bättre. Vi avnjöt rosevin i mängde och sedan deras underbara meny. Dock mkt svårt att få bord soliga dagar!

Gerdas, Kajplats 466, Stockholm
Telefon 08 -650 80 31
Hemsida

Senaste besök: juni 2007

RSS 2.0