Räk- och pilgrimsmusselsoppa

image275


Ingredienser:


1 hg räkor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
1 lagerblad
1 msk smör

1 msk tomatpure
citronjuice från 1/2 citron
2 dl grädde

4 pilgrimsmusslor
1 tomat
8-10 harricovert
40 gr kalix löjrom
Tillagning:
1. Skala räkorna, hacka lök och vitlök.
2. Smält smöret, lägg i räkskalet, lök och vitlök. Stek upp i ca 2 min. Tillsätt vin, vatten, hummerfond och lagerblad. Låt småputtra i 20 min.
3. Sila bort skal, lagerblad och lök.
4. Häll i vätskan i en kastrull tillsammans med grädde, tomatpure och citronjuice. Låt småputtra i ca 1 timma på låg värme med lock på.
5. Sjud upp någa harricoverts.
6. Dela tomaten på mitten (gärna som en blomma). Stek den i smör på båda sidor.
7. Smält smör på hög värme i stekpanna. Stek pilgrimsmusslorna på båda sidor i ca 2 min vardera.
8. Ta "soppan" åt sidan och med hjälp av en stavmixer skummas den upp.

Servering: lägg i tomaten, sleva upp skummet, Lägg i pilgrimsmusslorna, forma kalix löjromen till ett ägg och lägg vid sdan. Toppa med harricovert och de skalade räkorna.
Denna rätt passar bra som förrätt, men även som huvudrätt. Dock bör man ha lite mer räkor/pilgrimsmusslor och soppa.

Wantan med färsknyten

image271 
image272 image273 image274
Ingredienser 4-6 personer
300-400 gr  nötfärs
1 ägg
1 purjolök
6-8 vitlöksklyftor
1 färs ingefära
1 paket Wonton degplattor (finns att köpa i asiatiska butiker)
Koriander

Buljong:
3 msk buljongpasta (typ miso)
2 l vatten
2 msk soya
Ingefära

Tillagning:
1. Skala ingefäran. Finhacka purjolök, vitlök och ingefära.
2. Blanda ner i nötfärsen. Blanda ner ägget.
3. Lägg ut degplattorna och fördela ca 1 msk färs på varje platta. Doppa ett finger i vatten och dra ut med kanterna på degen.
4. Vik plattan tvärs över så det blir som en triangenl. Tryck till och se till att kanterna är täta och vecka gärna fint. Gör så med alla tills plattorna är slut. ca 40 st.
5. Koka upp buljongen.
6. Lägg ner knytena i ca 2 min och ta sedan upp med hålslev.
7. Servera genom att hälla upp buljongen, lägg i 5-6 knyten toppa med hackad koriander.
Denna rätt passar både som förrätt, mellanrätt som huvudrätt. Man varierar bara mängden knyten och buljong.

RSS 2.0