Parmesansoppa med löjrom





Ingredienser:
3,5 dl mjölk
5 dl grädde
250 gr parmesanost
2 tsk citronsaft

salt
löjrom 25-30 gr per person
gräslök

Tillagning 8 miniförrätter eller 4 normala förrätter:
1. Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde.
2. Häll den heta mjölken och grädden över osten. Mixa med stavmixer i ngr minuter.
3. Smaksätt med salt och citronsaft.
4. Sila soppan genom en sil och ställ svalt.
5. Låt löjromen rinna av innan servering.
6. Vid servering, häll upp 1 dl soppa i varje glas (ikeas värmeljushållare vid miniförrätt). Toppa med hackad gräslök och lite flingsalt.
7. Forma löjromen till 8 ägg. Lägg varje ägg på en stor sked.

Vid servering ställ glaset med soppan på en tallrik och lägg skeden med löjromen brevid. På nyår serverade vi denna till västerbottenpajen, receptet hittar du här.


Mini västerbottenpaj







Ingredienser 9 st minipajer:
2,5 dl mjöl
75 gr smör
3/4 dl kesella

fyllning:
2 ägg
2 dl mjölk
2,5-3 dl riven västerbotten ost ca 200 gr (spara 1 dl)
salt och svartpeppar

smör till formarna

Tillagning:
1. Hacka smöret och blanda ner med mjölet. När du fått en gryningmassa blanda ner kesella till en deg.
2. Dela upp degen i 9 bitar, tryck ut degen i varje form (förslagvis en sådan som är på bilden. obs! den ska smöras först. Har du inte en sådan form, kan du ta muffisformar eller mindre metallformar, då får du ut ännu fler pajer.
3. Låt stå i kylen i ca 30 min.
4. Vispa ihop ägg och mjölk. Till sätt salt och peppar efter smak. Rör ner 1,5-2 dl riven ost.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Häll i äggsmeten i formarna. För dela sedan det sista av den rivna osten, ca 1 dl i formarna.
6. Grädda i ugnen i 15-18 min.

Vid servering, garnera med hackad gräslök och en klick löjrom! Till nyår serverade vi denna rätt ihop med parmesansoppan, se recept här.


Mandelmusslor


Ingredienser:
2 dl sötmandel, skållade
2 bittermandlar eller 4 droppar bittermandelolja
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl mjöl

fyllning:
2, 5 dl vispgrädde
2-3 msk amaretto
75 gr hakad mandel
20 st pshylalis

Tillagning:
1. smörj formar
2. kör sötmandel, bittermandel, socker i matberedaren.
3. tillsätt smör, ägg och mjöl. kör till det bildas en degboll.
4. låt degen vila i minst 3 timmar i kylen.
5. rulla ut degen i en längd och tryck ut i formarna. låt vila i kylen i ca 15 min.
6. grädda i ugnen i 12 min på 175 grader.
7. låt formarna svalna.
8. till serveringen, vispa grädde och blanda ner likören. lägg en klick i varje form. toppa med en pshylalis och hackad mandel.


feta- och gurkröra



Ingredienser:
200 gr philadelphiaost
200 gr fetaost
1 riven gurka
salt
vitlöktspulver
miniknäckebröd

Tillagning:
1. mosa ner fetaosten i philadelphiaosten.
2. riv gurkan, tryck ut vattnet och blanda ner i osten.
3. smaksätt med vitlökspulver och salt.


Kyckling i svartvinbärs- och enbärssås






Ingredienser 8 pers:
1,2 kg Kycklingfilé
2 msk soya (kinesisk)
2 msk rödvin
0,5 dl olivolja
1 msk timjan (färska plockade blad)
salt, peppar

sås:
10 krossade enbär
2 tsk timjan (plockade blad)
2 hönsbuljongtärning
5 dl creme fraiche
1-1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl vatten
1 msk soya
smör

Tillagning:
1. Blanda ihop marianden till kycklingen; soya, olivolja, rödvin, salt och peppar. Lägg även i timjan. Blanda allt och lägg ner kycklingen. Låt marineras i 1-2 timmar.
2. krossa enbären i en mortel. fräs upp smör i en kastrull, lägg i enbrären och timjan. Fräs i ngr minuter.
3. Tillsätt hönsbuljongen och hälften av vattnet.
4. Tillsätt svartvinbärssaften, soya och resten av vattnet. Låt småputtra i 5 min.
5. Tillsätt creme fraichen, låt stå och småputtra på låg värme under lock i ca 20 min, rör om emellan.
6. Bryn kycklingen i en stekpanna, sätt sedan i den i ugnen på grillning i ca 15-20 min.

servera gärna med klyftpotatis.

After eight kladdkaka






 
Ingredienser:
100 gr smör
16 after eight bitar
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
smör

till glasyren: 20 bitar after eight

Tillagning:
1. Smörj och bröa en form (med löstagbar kant.
2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Lägg i after eight och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.
3. Vispa ägg och socker pösigt.. Tillsätt smör- och chokladblandningen. Rör om eller kör på lägsta hastigheten med elvispen.
4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner/vispa ner blandningen i chokladsmeten.
5. Häll smeten i formen och grädda sedan i 18 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.
6.Ta ut ur ugnen och täck den med mintchokladrutorna till glasyren. Grädda ytterligare 5-10 minuter så att mintchokladrutorna smälter. Ta ut den ur ugnen och bred sedan ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan.
7. Låt kakan svalna och glasyren stelna och först därefter kan man ta bort den löstagbara kanten.
servera gärna med hallon och grädde till.

 

 

 

 


Kulans sniglar


Ingredienser
Snigelskal
75-100 gr smör
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad bladpersilja
olivolja
1 burk sniglar, ca 24 st

Tillagning:
1. Blanda smör, hackad vitlök, olivolja och persilja till en smet.
2. Låt sniglarna rinna av.
3. Lägg lite smörsmet i snigelskalen. Tryck in snigeln och täck över med smörsmet.
4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5-6 min.
5. Servera direkt gärna med baugette.


Wokad kyckling med sesamfrö





Ingredienser:
2 kycklingfile
8 champinjoner, skivade
1 gul lök, strimlad
70 gr babyspenat
2 msk sesamfrön
2 msk kinesisk soya
2 msk japansk soya
olivolja
salt och peppar

Tillagning:
1. häll olivolja i en wok. strimla kyckling, champinjoner och lök. stek upp i wokpannan.
2. tillsätt soyan, koka upp.
3. blanda ner babyspenat, stek upp.
4. smaka av med salt och peppar.
5. toppa med sesamfrön och lite babyspenat.

servera ris till. gör gärna även en sås på: soya, creme fraisch, ingefära och salt och peppar.


Saffranspannacotta





Ingredienser
5 dl vispgrädde
1 paket saffran
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
mandel och russin till garnering

Tillagning:
1. Blötlägg gelatinen.
2. Värm upp grädden, blanda i vaniljsocker och saffran. Värm, men låt det ej koka upp.
3. Ta upp gelatinen ur vattnet, lägg ner i grädden och rör tills den smält.
4. Häll upp i glas och ställ in i kylen.
6. Garnera med russin och mandel vid servering.

Pepparkaks cheesecake


Ingredienser:
150-200 g pepparkaka (ca 30 st)
100 g smör
400gr Philadelphiaost
3  ägg
1,5 dl socker
Rivet skal av en halv citron

Glasyr:
2,5 dl glögg
4 gelatinblad
ev. mandel och russin

Tillagning:
1. Smula pepparkakorna i mortel eller i matberedaren.
2. Smält och blanda ner smöret i smulorna.
3. Tryck ut röran i pajform (med löstagbar botten) och ställ kallt en stund.
4. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner philadelphiaosten och rivet citronskal . Låt smeten stå och dra 20 minuter.
5. Häll smeten i pajskalet och grädda pajen i 30 minuter i 200 grader eller tills fyllningen har stelnat.
6. När pajen är klart låt svalna och ställ in i kylen.
7. Lägg gelatinbladen i ett kallt bad. Värm upp glöggen och rör sedan ner gelatinet tills det smält.
8. Låt gelen svalna och häll sedan över den som ett täcka på cheescaken och garnera gärna med mandel och russin.
Ett tips är att även hälla i saffran i cheescaken!

RSS 2.0