Pasta med bacon, tomater och basilika.

image208 image209 
Ingredienser:
pasta
olivolja
1 näve babyspenat
1 näve basilika (spara några blad till dekoration)
ca 8 körsbärstomater
1-1,5 dl vitt vin
1 gul lök
1 paket bacon
salt, peppar
Tillagning:
1. Koka upp vatten och pasta parallellt med punkterna 2-4
2. Hacka och stek upp lök, grova hacka backon och stek upp.
3. Häll i vin och körsbärstomaterna, låt små puttra.
4. Tillsätt babyspenat och basilika.
5. Häll i al dente pasta i blandningen, salt och peppra efter smak. Låt puttra i ca 3 minuter innan du serverar direkt.

Ännu godare blir rätten om man byter ut bacon mot äkta italiensk kokt skinka. Då ska man tillsätta denna först vid punkt 4.


C&C:s mascarponecreme med hallon och kaffechoklad

image206
Ingredienser 4-6 pers:
2 ägg
4 msk strösocker
1 paket mascarponeost
1 msk konjak
1 citron
Italiensk kaffechocklad
1 paket hallon
Tillagning:
1. Vispa kort 2 äggulor med 4 msk strösocker.
2. Vänd ner maskarponeosten, vispa till det blir fluffigt.
3. Blanda i 1 msk konjak, saft och skal från en citron (alt. lime).
4. Vispa äggvitorna separat till hårt skum. Blanda ner försiktigt.
5. Portionera upp i vackra glas. Låt stå kallt i minst 30 min.
6. Vid servering dekorera med hallon och hackad italiensk kaffechocklad.
Denna underbara efterrätt blev vi bjudna på av C&C, redan en favorit för mig som älskar hallon!!!

C&C:s pasta med pilgrimsmusslor

image204 image205
Ingredienser
2 chili
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 knippa bladpersilja
olja
2 dryga glas vitt vin
1,5 paket cocktailtomater (röda och gula)
ca 10 pilgrimsmusslor
50 gr smör
Tillagning
1. finhacka vitlök och chilli. Fräs upp hastigt i olivolja i en stekpanna. (Koka parallellt upp pastan)
2. Dela pilgrimsmusslorna på mitten, lägg i stekpannan, stek upp hastigt någon minut.
3. Saltar, häller på 2 rejäla glas vitt vin och låter puttra ihop lite.
4. Lägger i körsbärstomater och låter dessa koka med.
5. Tillsätt pastan och rör runt. Blanda ner ca 50 gram smör, bladpersilja, basilika. Peppra och salta efter smak.
6. Vid servering dekorera med basilika.

Denna underbara maträtt blev vi bjudna av våra vänner C & C.

Gubbröra med kalixrom

image202 image203
Ingredienser 6 personer:
2 kokta fasta potatisar
1 rödlök
3 hårdkokta ägg
8 st anjovisfiléer
1/2 kruka gräslök
1/2 kruka dill
2 msk kalles kaviar
2 msk creme fraisch
ev. salt och peppar (smaka av ev behövs ej salt)
kavring
50 gr kalixrom
machesallad
Tillagning.
1. Riv potatisen på en rivgärn. Lägg i en bunke
2. Dela äggen i en äggskivare först på längden och sen på bredden. Lägg i bunken.
3. Hacka anjovis, dill, gräslök och rödlök. Blanda ner i bunken
4. Blanda ner kaviar. Blanda ner creme frasich se till att blandningen fortfarande är fast.
5. Skiva bort kanterna på kavringen och lägg upp på tallrikar.
6. Ta en rund pepparkaksform och lägg på kavringen, fyll med gubbröran, så det blir ett snyggt torn.
7. Forma kalixromen som ett ägg och lägg på, dekorera med machesallad
Denna förrätt lagade matlagstemet som jag ingick i vid vår kick-off i Åre!!

Kantarellrisotto med kalv eller torsk

image199 image200 
Kalv
image201 
Torsk
Ingredienser 6 personer
Kalv eller torsk
sockerbetor

Risotto

1 l kantareller
4 dl aborioris
2-3 dl riven parmesan
4,5 dl vitt vin
7 dl buljong (vatten + 1,5 hönsbuljongtärning eller pasta)
3 schalottenlök, finhackade
1/2 lök, finhackad

olivolja
salt, peppar

Sås:

3 msk smör

1 rödlök

3 schalottenlök

2 msk kalvfond

2 msk kycklingfond

3,5 dl rödvin

0,5 dl portvin


Parma/ostpaket recept här.
Tillagning risotto
1. värm upp buljongen.
2. hacka löken, häll olja i en kastrull och fräs upp löken. Tillsätt kantarellerna och riset.
3. När riset blivit genomskinligt tillsätt vinet. Rör om. Tillsätt buljongen.
4. Låt stå och småputtra på lågvärme tills buljongen/vinet reducerats.
5. När det är klart vänd försiktigt i parmesanosten.

Tillagning kalv/torsk
1. Smält smör i en stekpanna. Stek kalv/torsk på båda sidor tills de fått en stekyta.
2. Sätt in i kalv/torsk i ugnen på 200 gr i ca 8 min tills den är välgrillade.
3. Parallellt låter du sjuda upp sockerärtorna och skivar dem en gång på längden.

Tillagning sås:
1. Hacka rödlök och schalottenlök, fräs upp i en kastrull med 2 msk smör. Tillsätt röttvin, portvin(valfritt) och fonder. Småputtra på låg värme i ca 1 timma. Så den reduceras

5. Sila bort löken från såsen blanka av såsen med 1 msk smör innan servering.


Servera genom att forma risotton till stora ägg, lägg ut sockerbetorna, lägg kalv/torsk brevid och häll över av såsen. Denna rätt lagade vårt matlagsteam när vi var på kick-off i Åre.

Jordgubbsoppa med basilikasorbé

image198
Ingredienser
2 l Jordgubbar
1 l Vatten
3 dl strösocker
2 dl sött vitt vin
1 Vaniljstång
1 Kanelstång

1/2 kruka hackad basilika
1 dl socker
1 msk florsocker
0,5 dl vatten
limesaft från 1 lime och limeskal från 1/2 lime.

Tillagning soppa
1. Rensa och skölj jordgubbarna (kan bytas ut mot hallon eller exempelvis blåbär). Dela jordgubbarna i småbiltar och lägg dem i en kastrull.
2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
3. Koka upp vatten, socker, vin, vaniljstång, kanelstång. När sockret löst upp lägger man i jordgubbarna och låter sjuda i 1 timma. (alternativet är att endast sjuda i 15 min och sedan låta det stå i kylen över natten)
4. Ta bort vanilj- och kanelstång. Mixa med stavmixer och sila soppan.

Tillagning basilikasorbé
1. Antingen köper man citronsorbé eller har man en glassmaskin kan man göra den själv.
2. Koka upp socker, florsocker och vatten till en sockerlag. Tillsätt limesaft, limeskal och hackad basilika. Konsistensen ska vara halvt flytande (ej vattnig) om tillsätt mer socker.

Servera genom att hälla upp soppan i ett djupt fat. Kula sorben och lägg den i en skål i fatet. Häll över basilikasåsen. Det är även gott att byta ut lite av vattnet mot grappa.

Grillad Kvibilleost lindad med parmaskinka

image197
Ingredienser 4 personer:
1 kvibilleost
4 tunna skivor parmaskinka
12 körsbärstomater

Tillagning:
1. Dela kvibilleosten i 4 lika stora skivor.
2. Linda parmaskinkan runt om.
3. Lägg ostpaketen på en plåt med bakplåtspapper på. Lägg även på körsbärstomaterna.
4. Sätt in i mitten av ugnen i dryga 5 min på ca 200 grader.

Denna rätt passar lika bra som förrätt som en kombination till jerkchicken, torsk eller kalv.
Passar även bra på ett buffebord eller som snittar innan middagen.

Rice and peas med jerk chicken

image195

image196 image197
Ingredienser 6 pers
5 dl okokt ris
1 liten burk kokosmjölk ca 1,65 dl
8,5 dl vatten
2 salladslök (vårlök)
1 liten hackad Scottbonnet (eller spansk peppar)
2 msk timjanblad
3 avokado
2 dl matlagningsyoughurt
18 st körsbärstomater
salt, peppar

Jerkchicken, recept här
Ostpaket lindat med parmaskinka, repcept här

Tillagning
1. Strimla och hacka salladslöken, pepparn och plocka timjan.
2. Fräs upp salladslök, peppar (scotbonnet) och timjan i en kastrull.
3. Tillsätt kokosmjölk och vatten, koka upp.
4. Häll i riset och sänk värmen till låg/medeltemperatur. Koka i ca 10 min, stäng av plattan och låt stå och dra i ca 10 min.
5. Dela avokadon i halvor och fyll med matlagningsyoughurt, salta och peppra.
6. Kycklingen tar ca 25-30 min i ugnen. Receptet hittar du här.
7. Ostpaketet och körsbärstomaterna grillas i ugnen ca 5 min i ugnen. Receptet hittar du här.
Till denna rätt ska man självklart dricka jamaicansk öl (red stripes).
Avokadon och youghurten passar bra till för att svalka den starka kycklingen. Ostpaketet passar även bra som förrätt eller som tillbehör till torsk eller kalv.

Stekt ris med babyspenat

image194
Ingredienser för 1 pers
2 dl kokt ris
1 näve babyspenat
2 champinjoner
1/3 grön paprika
1 msk kinesisk soya
2-3 msk japansk soya
1 tsk sötsurchilisås
olja, salt, peppar
Tillagning
1. Skiva och hacka paprikan, skiva champinjonerna. Stek upp i olivolja.
2. Tillsätt ris, soya, sötsurchilisås, salt, peppar.
3. Blanda ner babyspenaten.

Denna rätt passar utmärkt när man har ris över från gårdagen. Extra gott blir det om man även lägger i cashewnötter.

Pastasallad med parma

image193
Ingredienser:
babyspenat
mozzarella
serranoskina
tomat
1 msk tomatpesto
italiensk chilisalami
ricotta pastakuddar (färsk)
svamp tortellini (färsk)
olivolja, salt och peppar
1. Koka upp pastan enl anvisning. När pastan är klar häll av den och blanda ner i peston.
2. lägg upp babyspenat, skivad tomat och mozzarella. Lägg över pastan och serranoskinan och salamin.
3. Ringla över olivolja, salt och peppar.

Kalori


Kalori, Malmskillnadsgatan 50, Stockholm
Telefon: 08-22 99 66

info på SVD
Info på Allt om Sthlm


Den här restaurangen kan rekommenderas för lunch för den som vill äta nyttigt. Har man samma problem som jag att jag inte får äta trådig och svårsmält mat - gå inte dit. Riset är råris, pastan är fullkornspasta. Salladen består av alla typer av linser och bönor. Dvs allt jag inte får äta. Så besöket var både första och sista. Jag åt Taikyckling i cococosmjölk, tyvärr var det helt smaklöst.
Senaste besök: januari 2008

Back a Yard

image183
image184  image186 image187 image185 image188
Back A Yard, Folkungagatan 128, Stockholm
Telefon: 08-644 94 94
Hemsida
Läs SvD recension här.

Back A Yard är en genuin Jamaicansk restaurang. När man äter här får man inte ha bråttom, servicen är god även om den inte är på typiskt "svenskt vis". Men det är "No problem" och kompenseras av den goda maten och trevliga atmosfären. När vi var där åt vi bland annat Jerk Chicken, Pattie och Curry Goat. Dekorerat på tallriken låg en gul, en röd och en grön paprikaskiva efter rastafärgerna :-)

Efter maten kom kocken ut och pratade med och och berättade lite om kryddor från Jamaica. Min kära sambo har varit på Jamaica och jobbat fyra gånger så vi har skafferiet fullt av "Jerkkryddor"....mums!!! Se recept här.

Stället kan varmt rekommenderas!
Senaste besök januari 2008.


Toskansk köttfärsås

image182
Ingredienser

600 gr finmald nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1,5 burk vatten
1,5 köttbuljontärning
2 msk tomatpure
2 msk ketschup
2 tsk creme di promodori (kräm av soltorkadetomater)
2 dl rött vin
2-3 rivna morötter
1/3 kruka basilika
salt, peppar
pepper sauce

Tillagning
1. Hacka lök och vitlök, fräs upp i smör/olja tillsammans med tomatpuren. Lägg i blandfärsen och fräs upp. Salta och peppra och häll i några droppar pepper sauce.
2. Häll i de krossade tomaterna. Fyll burken med vatten och häll i 1,5 burk och smula ner buljongtärningarna. Lägg i de rivna morötterna och låt små puttra i cirka 20 min
3. Häll i rödvin och smaka av med ketschupen (för att ge lite sötma), hacka ner basilikan. Låt koka i ytterligare 20-25 min.
4. Servera med kokt pasta (spagetti).

Martins pickels 2007

image178 
Ingredienser
1 kg blandade grönsaker efter smak.
I detta recept:
morötter
blomkål
röd och grön paprika
vitlök
lök
röd och grön spansk peppar

Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt

Ättikslag:
2 dl ättiksprit (12 % funkar bra)
3 dl vatten
4 dl socker
1/2 msk pepparkorn (i detta recept svartpeppar, går också med kryddpeppar)
3 kryddnejlikor
1/2 tsk vitpepparkorn
2 lagerblad

Tillagning dag 1
1. Skala och skär morötterna i fina strimlor eller tunna skivor.
2. Bryt blomkålen i små buketter, förväll blomkol och morötter 2-3 min i kokande lättsaltat vatten och låt dem rinna av. Lägg i grönsaksskålen.
3. Skiva/strimla paprikan, löken och spanska pepparn. Lägg i grönsaksskålen.
4. Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst. Häll över saltlagen i skålen med grönsaker, täck över och låt stå kallt i ett dygn.

Tillagning dag 2
1. Häll av saltlagen. Fördela grönsakerna i vackra glasburkar.
2. Lägg en vitlöksklyfta (och om man vill dillkvistar, ej i detta recept) i varje burk.
3. Blanda till och koka upp ättikslagen. Häll den het över grönsakerna. Sätt genast på lock.
4. Förvara svalt. Färdig att äta efter ca 3 veckor.

Hållbarhet i 12 månader. Gör gärna egna ettiketter och sätt på burkarna, detta gjorde min sambo på sina burkar inför julen 2007.

Potatis och avokadosallad

Bild kommer!
Ingredienser:
10 potatisar (fast sort)
2 avokado
2 paket krasse
0,5-1 dl olivolja
1/2 citron
salt, peppar

Tillagning
1. Skala och koka potatisen tills den näst in till är klar. Ta upp och tärna i bitar och lägg i en skål.
2. Skala och hacka avokadon, bland i skålen. Pressa citronen över. (för att avokadon inte ska mörkna direkt)
3. Klipp och strö över krassen. Häll över olivoljan.
4. Salta och peppra efter smak.
5. Servera
Detta recept snappade jag upp av Jame Olivers första säsong av den nakna kocken på TV. Passar utmärkt till grillat kött på sommaren, eller som en rätt på buffébordet. Tänk bara på att fort avokadon lagts i börjar den oxidera och blir snabbt mörk. Så lägg i den strax innan servering.


Pekingsoppa

image176 image177

Ingredienser 2 personer
1 kycklingfilebröst
1 dl grovhackad vitkål
1 l hönsbuljong
1 msk kinesisksoya
1 msk sesamfrö
2 msk vitvinsvinäger
1 ägg
salt, svartpeppar
vitlökspulver eller färsk pressad vitlök

Tillagning
1. Blanda ihop hönsbuljongen, strimla/hacka vitkålen och lägg allt i en gryta och koka upp under 10 min.
2. Tärna kycklingen i tärningsbitar.
3. Lägg i sesamfrö, vitlök, soya, kycklingfile, vinäger och smaksätt med salt och peppar. Låt koka i ytterligare 10 min.
4. Vispa ihop ägget och häll i precis före servering. Servera direkt.

Receptet kommer från min sambo, som lyckas göra världens godaste Pekingsoppa. Dock tror jag den är godare med färsk vitlök. Men då jag inte får äta det så bytes det ut mot vitlökspulver. Tror även man kan spicea till den med lite chili.

Ytterligare en version är att ta bort vitkålen och istället ha i champinjoner.

Nyårsmeny 2007

 image172 
Grillade pilgrimsmussolar med forellrom, sparris och vitvinsskum.
image173 
Tre sorters kinesiska dumplings med soya och sesamsås.
image170 
Champagnerisotto med grillad scampispett och parmarulle med avokado.
image174
Ostbricka med äpplegelé, pistagenötter och grillade fikon och päron i basilika.
Senaste nyårsaftonarna har vi haft middag och stått för matlagningen. I år testade vi att vi delade upp rätterna. När jag fått in alla recepten lägger jag ut dom på bloggen.


Pannakotta med hallonkräm

image167 image168
Denna efterrätt lagade min mamma på min födelsedag. Som ni kanske märkt älskar jag hallon!!!

Parmarullar med pepparrot

image163 image164

Ingredienser
Serranoskinka
ruccola
pinjenötter
pepparotsmjukost
vitlök
peppar, salt

balsamico
olivolja
honung

Tillagning
1. Rosta pinjenötterna i en stekpanna.
2. Blanda i vitlökspulver eller färskvitlök i pepparotsosten. Bred över varje serranoskinkbit och rulla ihop till rulader.
3. Bland ihop dressingen, olivolja, honung, balsamico i tre lika stora delar.
4. Vid servering, lägg upp ruccola, två rullader per tallrik, toppa med rostade pinjenötter, balsamicodressing och flingsalt.

Denna förrätt serverades på min födelsedag!

Bröd från Toscana

image159image160

Ingredienser

5 dl durumvete
7,5 dl kärn vetemjöl
1 paket jäst (50 g)
5 dl ljummet vatten
2 dl soltorkade tomater
flingsalt
1/2 kruka basilika
olivolja

Tillagning
1. Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet och rör om till jästen löst sig.
2. Tillsätt durumvetemjölet och 6,5 dl av vetemjölet. (spara 1 dl till bakningen)
3. Knåda ihop degen tills den blir smidig.
4. Låt den jäsa i bunken med en handduk över i ca 30-40 min.
5. Bland ihop fyllningen; hacka basilika, strimla de soltorkade tomaterna, salta, peppra och fyll på med ca 2 msk olivolja.
6. Knåda ut degen och dela upp den i tre delar och kavla ut till rektangulära kakor.
7. Fördela fyllningen över kakorna och rulla sedan ihop till rullar och lägg dom med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär skåror över och låt jäsa under en handduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader
8. Pensla över olja, strö över flingsalt och hackad basilika.
9. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter.
Jag fick en brödbok av min lillasyster i födelsedagspresent och blev så inspirerad att jag var tvungen att baka redan dagen efter när vi kommit till vinterstugan.

RSS 2.0