Jordgubbsoppa med basilikasorbé

image198
Ingredienser
2 l Jordgubbar
1 l Vatten
3 dl strösocker
2 dl sött vitt vin
1 Vaniljstång
1 Kanelstång

1/2 kruka hackad basilika
1 dl socker
1 msk florsocker
0,5 dl vatten
limesaft från 1 lime och limeskal från 1/2 lime.

Tillagning soppa
1. Rensa och skölj jordgubbarna (kan bytas ut mot hallon eller exempelvis blåbär). Dela jordgubbarna i småbiltar och lägg dem i en kastrull.
2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
3. Koka upp vatten, socker, vin, vaniljstång, kanelstång. När sockret löst upp lägger man i jordgubbarna och låter sjuda i 1 timma. (alternativet är att endast sjuda i 15 min och sedan låta det stå i kylen över natten)
4. Ta bort vanilj- och kanelstång. Mixa med stavmixer och sila soppan.

Tillagning basilikasorbé
1. Antingen köper man citronsorbé eller har man en glassmaskin kan man göra den själv.
2. Koka upp socker, florsocker och vatten till en sockerlag. Tillsätt limesaft, limeskal och hackad basilika. Konsistensen ska vara halvt flytande (ej vattnig) om tillsätt mer socker.

Servera genom att hälla upp soppan i ett djupt fat. Kula sorben och lägg den i en skål i fatet. Häll över basilikasåsen. Det är även gott att byta ut lite av vattnet mot grappa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0