Fetaost med mynta

image270
Ingredienser
Filodeg
Fetaost
Mynta (torkad eller färsk)
flingsalt
olivolja
Tillagning:
1. Dela varje filodegsplatta i 2 delar.
2. Skiva fetaosten till stavar.
3. Linda filodegen kring fetaosten till ett paket.
4. "Limma" paketet med hjälp av att pensla in det med olja.
5. Strö över flingsalt och mynta. (I det här fallet hade jag torkad som jag köpt på Cypern, men det går lika bra med färsk som torkar i ugnen).
6. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10 min tills degen fått en gyllenbrunfärg och osten smält inuti.

Pilgrimsmusslor lindade i prusciotto

image269
Ingredienser:
4 pilgrimsmusslor
4 skivor prusciotto
ruccola
peppar
smör

Tillagning:
1. Lägg upp prusciotton och peppra lätt. Linda sedan i den runt pilgrimsmusslan. Gör som med alla fyra.
2. Hetta upp en stekpanna och smält i smör. När smöret fått en gyllenbrun färg, lägg i knytena.
3. Stek på varje sida i ca 2 min.
4. Lägg upp på ett fat med bädd av ruccola.

Obs! salta ej, då prusciotto i sig avger mycket sälta.

Avokado & kräftor i filodeg

image268 image265   
image266 image267
Ingredienser (4st - 2 port)
4 filodegsplattor
100gr kräftstjärtar (eller räkor)
1 lime
1/2 kruka dill
1 Avokado
1/3 gurka
1/3 röd lök
4 tsk sesamfrö
olivolja
salt, peppar
Tillagning:
1. skala gurkan, gröp ur kärnorna, strimla och sedan hacka gurkan i små bitar.
2. finhacka löken och dillen.
3. Dela varje kräftstjärt i 2-3 delar.
4. Mosa avokadon i en skål, tillsätt gurka, lök, dill, kräftstjärtar.
5. Rivner skalet från halva limen och pressa i 1/2 limens saft. Smaka av med salt o peppar.
6. Lägg ut en filodegsplatta, pensla med lite olja, fördela 1/4 av röran. Linda in till ett paket.
7. "Limma ihop" paketet med hjälp av olivolja. Pensal olivolja på ovansidan och strö över sesamfrö. Upprepa tills du gjort alla fyra.
8. Sätt in i ugnen i ca 10-15 min på 200 grader tills de fått en gyllenbrun yta.

Det går också bra att göra mindre rullar, så med samma mängd blir det 8 smårullar. Denna rätt passar även som en del av en buffé. Byt gärna ut kräftstjärtarna mot räkor.


Roquefort med havtorn

image263 image264
Före ugnen                                                        Efter ugnen
Ingredienser
50 g/person Roquefortost
1,5 msk/person havtornsylt
1 tsk/person flytande honung
Tillagning
1. Fördela osten i ugnfasta formar, häll över osten och ringla över honungen.
2. Sätt in i ugen ca 5-6 min på 175-200 grader.
3. Serveras direkt

Denna rätt passar såväl som efterrätt som mellanrätt eller som en del av en buffé.


Kyckling-nuggets

image262 
image260 image261
Ingredienser

2 kycklingfileer
3 dl filmjölk
75 g kex (saltiner eller salinas)
salt o peppar

Tillagning
1. Tärna varje kycklingfile i 6-8 bitar.
2. Blanda filmjölk med salt och peppar. Lägg i kycklingfilen och marinera i 2 timmar.
3. Lägg kexen i en platspåse och krossa.
4. Lyft upp kycklingbitarna och låt de rinna av och doppa i krossade kexen.
5. Lägg på en plåt och droppa över några droppar olivolja. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 min.

Servera gärna till en stark barbequesås eller sötsursås. Till dess såser kan det vara gott att ha naturell youghurt som svalkar.

Pannbiff med gräddsås

image259
Ingredienser
400 gr nötfärs eller blandfärs
1 finhackad gul lök
1 stort ägg
2 msk ströbröd
2 msk mjölk
kryddpeppar, svartpeppar, vitpeppar och salt
smör

2,5 dl mellangrädde/vispgrädde
1/2-1 dl mjölk
1-2 msk soya

Tillagning:
1. Häll i ströbröd i en bunken och blanda med mjölk.
2. Finhacka löken och lägg i blandningen. Tillsätt färsen och ägget. Blanda väl.
3. Smaka av med kryddorna och salt.
4. Forma till pannbiffar och stek upp i smält smör.
5. När båda sidor fått en fin yta häll i grädden och soya och sätt på ett lock och låt puttra i ca 10 min.
6. Servera med hemmagjort potatismos/kokt potatis och rårörda lingon.

Kyckling med mozzarella

image256

image257 image258
Ingredienser
2 stora kycklingfileér
100 gr Pruciotto
1 paket mozzarella
1/2 dl vitt vin
2,5 dl creme fraisch
valfri pasta
2 msk fryst hackad persilja
Tillagning
1. Dela kycklingfileerna på längden (om de är stora) Annars hoppa över detta moment.
2. Gör ett snitt i varje file och fyll med mozzarella ost.
3. Linda runt prociottoskinkan kring varje file. Sätt i tandpetare för att hålla ihop.
4. Grilla i ugnen på 200 gr i ca 15 min.
5. Tillaga pastasåsen genom att hacka gul lök, stek upp och tillsätt creme fraisch, vitt vin och persilja. Peppra och låt koka i ca 15 min.
6. Koka upp pastan som sedan vänd ner i såsen.


Fredriks blinier med kalixlöjrom

image254 image255
Ingredienser:

Smet:
5 dl mjölk
2 ägg
25 g jäst
1 dl vetemjöl
3 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

Tillbehör:
2 kvistar dill
1/2 kruka gräslök
1/2 rödlök
2 dl creme fraich
100 gr kalix löjrom
1 citron


Tillagning

1. Värm mjölken till 37° (fingervarmt).
2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
3. Skilj äggen i gulor och vitor. Blanda ner äggulor, mjöl och salt i mjölken, vispa till en slät smet och låt den stå övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme.
4. Medan smeten står förbered tillbehören: finhacka rödlök, klipp gräslöken och vispa upp creme fraischen
5. Smält fettet och låt det svalna. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner dem och fettet i smeten.

6. Grädda tjocka plättar i en liten stekpanna/blinipanna. Vänd plättarna när ytan stelnat och blivit porig.
7. Garnera blinierna med dillkvistar. Forma kalixromen till små ägg och lägg upp tillsammans med tillbehören.


Denna förrätten avnjöts på påskafton hemma hos C & F. Fredrik stod matlagningen och receptet och vi bidrog med kalixlöjromen som jag själv transportera ner från Norrland till Stockholm.

Kulans superomelett

image253
Ingredienser:
4 ägg
4 msk mjölk
salt, peppar
2 champinjoner
1 röd paprika
1/2 gul lök
35 g babyspenat
smör


Tillagning:

1. Skiva champinjoner, hacka löken. Skala paprikan och skiva/strimla den i mindre bitar.
2. Stek upp champinjoner, lök och paprika i smör. Salt & peppra.
3. Vispa ihop ägg, mjölk och tillsätt salt och peppar.
4. Smält smör och häll i smeten i en stekpanna. Stek ca 5 min stick och hål och vispa till när bubblor uppstår.
5. Vänd omeletten i stekpannan och stek i ca 2 min. Lägg på de stekta grönsakerna och toppa med babyspenta. Klart för servering.
Denna rätt passar perfekt som brunch, men även som en del av en buffé. För att göra den lite matigare kan man lägga i skivad kokt potatis i smeten som man kanske fått över från gårdagen.

Fredriks ugnsgratinerade hummer

 image252 
image251 image250
Ingredienser 4 personer:
2 hummrar
bladpersilja
dill
citron
vitlök
smör
salt, peppar


Tillagning

1. Dela hummer i två delar.
2. Blanda smör, hackad persilja och vitlök. Pressa i citronsaft. Smaksätt med salt och peppar.
3. Fördela smörröran över hummern.
4. Gratinera kort i ugnen på ca 175 grader.
5. Dekorera med dill vid servering.

Grillad scampi

image248 
image249 image250
Scampispett med västerbottenpaj, sjöstadsröra och handskalade räckor. Detta serverades till en fantastisk ugnsgratinerad hummer.



Lax med romsås

image246 image247

Ingredienser 4 personer:
600-800 gr Laxfilé
3-4 dl lätt creme fraiche
1 burk rom
1 kruka dill
1 citron
salt & peppar
Tillagning:
1. Dela laxfilen i portionsbitar. Lägg i en form
2. Blanda till romsåsen genom att röra ner rom, hackad dill, citronsaft, salt och peppar i creme fraichen.
3. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

Servera gärna med pressadpotatis.

Chevre med honungsglaserade nötter

image245
Ingredienser:
Vit formfranska som skurits i runda formar
Chevreost, skivad
Honung
Pinjenötter
Valnötter

Tillagning:
1. Skiva chevren. (ca 1 cm i tjocklek)
2. Skär formfranskan med hjälp av ett glas/kniv så det blir i samma storlek som den skivade osten.
3. Lägg osten på bröden, lägg på valfria nötter och ringla över houngen.
4. Sätt in i ugnen strax före servering i ca 10-15 min på 175-200 grader.
Denna fantastiska förrätt/snittar är komponerad av Sebastian.

Lisa & Markus dumpling

image244


Ingredienser:
Recept till 8 stycken (två per person passar bra som förrätt), 1-2 timmar (beroende på hur snabb man kan skära upp all grönsaker och rulla dem). Rispapper diameter 14 cm köper man helst i asiatisk matbutik (Omi food på Olofsgatan 10 eller på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsaffärer (Blue Dragons sortiment).

500 g stora (ekologiska) räkor
2 salladslökar i tunna stavar höjd ca 6-7 cm
2 msk ostronsås
1 1/2 msk vietnamesisk/kinesisk fisksås
1 msk sesamolja
1 rulle glasnudlar
8 runda rispapper
färska sojaböngroddar
Morötter skivade i tunna staplar höjd ca 6-7 cm
Gurka skivade i tunna staplar höjd ca 6-7 cm
1 rejäl näve färska myntablad


Dippsås:
1 tsk socker eller råsocker
1 citron
1/2 dl vietnamesisk fisksås
Finhackad vitlök



Tillagning:


1. Skala räkorna och lägg i en skål. Koka nudlarna med lite sesamolja så det blir mjuka, ca 5 minuter. Tag upp dem i ett durkslag och låt svalna

2. Skala och finhacka salladslök, morötter och gurka. Lägg fram allt på en skärbräda tillsammans med sojabönorna.

3. Gör såsen som ska vara i rullarna genom att blanda ihop ostronsås, sesamolja och lite fisksås. Såsen ska vara krämig och tjock, dvs mer ostronsås än övriga ingredienser.

3. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten ca 40 grader i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Tag upp på en fuktig skärbräda. Pensla på ostronsåsblandingen på höger sida mitt på pappret. Lägg på sedan på lite glasnudlar, morötter, gurka, salladslök, sojaböngroddar. Vik in "botten" (närmast och ovanför dig) och rulla sedan samman rispappret ett varv. Lägg sedan på två stycken räkor, mycket mynta och rullar sedan ihop den. Lägg dem på ett fat. Träna först på en rulle för att få in "greppet".

4. När alla är klara plasta in fatet och lägg en fuktig handduk ovanpå innan du ställer dem i kylen

Dippsås: Lägg sockret i en skål, häll på hett vatten och rör om tills sockret har löst sig. Låt svalna något. Skala och finhacka vitlök och häll ner i sockerlösningen. Tillsätt sesamolja, pressad citron och fisksås. Smaka av. Rör om och servera till vårrullarna.


Denna fantastiska förrätt åt vi på nyårsafton 2007/08

Bangkok kitchen

image243
Bangkok kitchen,
Västmannagatan 69, Stockholm
Telefon: 08-34 69 54
Hemsida
Grymt god klassisk thaimat som var mkt prisvärt. Vi var en större sällskap på 17 personer som satt för oss själva i ett mysigt rum i källaren. Dock ett stort minus var att vi inte fick in maten samtidigt. Men priset och den goda maten kompensera det. På bilden syns Thai pad, jätteräkor med glasnudlar, groddar och jordnötter.


RSS 2.0