Potatis- och purjolöksoppa med rökt lax



 
Ingredienser (3-4 personer, som förrätt 6 personer):
7 st potatisar
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
4 st svartpepparkorn
1 l vatten
1,25 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1,5-2 dl creme fraiche
200 gr rökt lax
3-4 msk hackad gräslök
salt, olja


Tillagning:
1. Skala potatisen och dela i fyra delar, skölj purjolöken och skiva i ca 1,5 cm breda skivor. Skal 3 vitlöksklyftor.
2. Lägg allt i en het stekpanna med olivolja i. Stek i ca 5 min tills det börjar dofta gott. Salta lätt.
3. Häll i vatten, buljongtärning och vinet. Låt koka i ca 15 min tills potatisen är mosig.
4. Under tiden finhacka laxen, hacka gräslöken.
5. När potatisen är klar, häll över innehållet och lite av spaden i en mixer,  mixa allt slätt. Blanda i creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spadet tills soppar får lagom koncistens.
6. Häll upp soppan i en tallrik, toppa med den hackade laxen och gräslöken. Ringla olja runt för garnering. Klar att servera.


Chorizo med pilgrimsmusslor



 

 

Ingredienser:
3 x 350 gr pilgrimsmusslor
2 x 300 gr chorizo (obs! det ska vara en torkad chorizo som är tänkt som tilltuggskorv, inte en chorizo som måste stekas)
1/2 kruka bladpersilja

Tillagning:
1. Skiva chorizon, hetta upp en stekpanna och lägg i korven.
2. Stek tills oljan börjar komma ur korven. Efter ca 5 min, ta ur korven och lägg åt sidan.
3. Lägg i pilgrimsmusslorna och stek i den röda oljan ca 2-3 min.
4. Lägg tillbaka chorizon, häll över hackad persilja.
5. Servera.

Denna rätt passar bra till kikärts- och ruccola salld och potatispajen.

Potatispaj med tomat och chili



 
 
Ingredienser:
500 gr potatis, ca 6 st
1 chilli
3 vitlöks klyftor
7 tomater, ca 650 gr
1 dl chilicreme fraisch
2 dl creme fraisch
salt, socker
chili och vitlöksolja

pajdeg:
3 1/4 dl mjöl
1 tsk salt
1/3 hackad chilli
100 gr smör
kallt vatten

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 180 gr. Dela tomaterna i två delar, lägg på en form och pensla på oljan. Strö över salt och socker. Lägg även de tre vitlöksklyftorna (behåll skalet på) och chilli. Sätt in i ugnen.
2. Tomaterna ska vara i ugnen ca 45-50 min, chilin tills den fått grillyta ca 35 min. Vitlöken ska bli mjuk och det tar också ca 35 min.
3. Tryck ut vitlöken ur skalen, mosa i en skål. Skala chili, rensa ur kärnorna och finhacka och blanda ner med vitlöken.
4. Gröp ur tomaterna och mixa ner med chilin och vitlöken tills du får en slät sås.
5. Sikta mjölet och saltet i en skål, blanda ner smöret tills du får en smulig deg. Finhacka chillin och blanda ner.
6. Tillsätt kallt vatten tills du får en lagom fast deg. Forma ut i en pajform.
7. Höj värmen till 200 gr och sätt in pajen i ca 15 min.
8. Skala och koka potatisen i max 15 min. Låt svalna och skiva sedan den tunnt.
9. Ta ut pajen, häll i tomatsåsen, lägg potatisskivorna i ett fint mönster.
10. Vispa ihop creme fraischen med chilli creme fraischen och häll över potatisen.
11. Höj värmen i ugnen till 225 grader och sätt in pajen i ca 20-30 tills den fått fin gyllenbrun färg.

Kantarelltoast med löjrom




Ingredienser ca 6-7 personer:
300 gr kantareller
2 salladslökar
1/4 kruka gräslök
200 gr löjrom
2 dl creme fraisch
formfranska
salt, peppar
smör

Tillagning:
1. Rensa och skiva kantarellerna.
2. Hetta upp en stekpanna och smält smöret, stek upp kantarellerna. Peppra & salta.
3. Fin hacka salladslöken och gräslöken, lägg i 2/3 av löken i stekpannan och stek upp med kantarellerna.
4. Skär till formfranskan så varje skiva blir rund. Antingen steker du varje bröd bit i lite smör, eller så penslar du med olja och grillar i ugnen. Går även bra att rosta och sedan breda lite smör på.
5. Lägg upp brödskivorna, häll över kantarellern, strö över resten av löken/gräslöken. Ringla över creme fraisch och toppa med löjromen.

Kikärt- & ruccolasallad




Ingredienser:
2 burkar kikärtor
350 gr ruccola
2 msk chili- och vitlöksolja
1 tsk chilipulver
2 torkade chili
Salt

Tillagning:
1. Hetta upp en wokpanna/stekpanna häll i oljan, chillipullver och smula ner den torkade chillin och saltet.
2. Tillsätt kikärtorna och rör runt. Stek på medelvärme i ca 5 min. Sänk värmen och lägg över ett lock.
3. Precis innan servering höjer du temperaturen och hettar upp kikärtorna och rör ner ruccolan. När ruccolan mjuknat är det klart. Lägg upp på ett vackert fat eller skål.

RSS 2.0