Kinesiska dumplings


Dumplings 1

Dumplings 2


Dumplings 3

Dippsås 1, 2 och 3


Gurksallad

Ingredienser:

1 paket won ton blad

Dumplings 1
150 gr fläskfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 chili (hackad eller pulver)
2 hackad salladslökar
1 msk hoisinsås
1 msk sesamolja
1-2 msk hackade jordnötter

Dumplings 2
100 gr fläskfärs
10-15 hackade räkor
riven ingefära
1 msk sesamolja
salt och peppar

Dumplings 3
20 hackade räkor
hackad mynta
1 msk sesamolja

Dippsåser

sås 1
2 msk sesamolja
0,5 msk vatten
hackad ingefära
1 nypa socker

sås 2
2 msk sweetchiliesås
1 lime (saften)
2 msk ljus kinesisk soya

sås 3
2 msk ljus kinesisk soya
0,5 msk hackad mynta
0,5 msk vatten
1 nypa socker

Gurksallad
0,5 stavad gurka
1 msk risvinäger
1 msk sake
svarta sesamfrön


Tillagning:

1. Blanda till de olika såserna. 
2. Tillaga gurksalladen genom att skala gurkan och skiva den sen i breda strimlor på längden. Blanda den med övriga ingredienser i en skål.

3. Blanda färsen/färs och räkor/räkor med övriga ingredienser. Lägg lite färs i varje won ton blad och vik ihop till små knyten.
4. Välj hur du vill tillaga knytena, om du vill ångkoka via en korg ovan kokande vatten, steka i olja i en panna eller koka i en kastrull med vatten.
Koka: 5 min
Steka: 10 min låg värme, tillsätt lite vatten mot slutet
Ångkoka: 15 min
5. Serveras



Här har jag stekt dumplings 1 och kokat dumplings 2 och 3.


 




Kullendorffs Nyårsmeny 2010/2011


Parmesansoppa med löjrom från Vänern. Ska även toppas med gräslök. Recept finns här.


Ungsgratinerad hummer, recept finns här. Denna gjord utan dill.


Dumplings med ingefäradipsås, grundrecept finns här. Denna rätt har vitlöken bytts ut i såsen till färsk hackad ingefära. Samt har böngroddarna bytts ut till alfa groddar och salladsblad har även lagts till.


Dumplingsknyten (wantan) med räkor och fläskfärs. Recept finns här.


Hallonsoppa med flädersorbé. Recept finns här. Detta recept har dock jordgubbarna bytts ut mot hallon och citron mot fläder.

Sabrering av skumpan vid tolvslaget!


Ungsgratinerad Hummer


Parmesansoppa med vänerlöjrom


Dumplings


Wantaknyten med fläskfärs och räkor


Ingredienser ca 16 knyten:
250 gr  fläskfärs
ca 10 räkor, hackade
1 paket Wonton degplattor (finns att köpa i asiatiska butiker)
salt
peppar

Dippsås 1:
ljus kinesisk soja
vatten
hackad färsk mynta
socker

Dippsås 2:
sweetschilisås


Tillagning:
1. Blanda ner i fläskfärsen med de finhackade räkorna. Salta och peppra.
2. Lägg ut degplattorna och fördela ca 1 msk färs på varje platta. Doppa ett finger i vatten och dra ut med kanterna på degen.
3. Vik plattan tvärs över så det blir som en triangel. Tryck till och se till att kanterna är täta och vecka gärna fint.
4. Häll olja i en stekpanna, lägg ner knytena låg värme i ca 5 min, tills de fått färg.
5. Häll över lite vatten och låt fräsa ytterligare minuter.
6. Servera med de två såserna

Denna rätt passar både som förrätt, mellanrätt som huvudrätt. Man varierar bara mängden knyten.

Hallonsoppa med flädersorbé


RSS 2.0