Martins pickels 2007

image178 
Ingredienser
1 kg blandade grönsaker efter smak.
I detta recept:
morötter
blomkål
röd och grön paprika
vitlök
lök
röd och grön spansk peppar

Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt

Ättikslag:
2 dl ättiksprit (12 % funkar bra)
3 dl vatten
4 dl socker
1/2 msk pepparkorn (i detta recept svartpeppar, går också med kryddpeppar)
3 kryddnejlikor
1/2 tsk vitpepparkorn
2 lagerblad

Tillagning dag 1
1. Skala och skär morötterna i fina strimlor eller tunna skivor.
2. Bryt blomkålen i små buketter, förväll blomkol och morötter 2-3 min i kokande lättsaltat vatten och låt dem rinna av. Lägg i grönsaksskålen.
3. Skiva/strimla paprikan, löken och spanska pepparn. Lägg i grönsaksskålen.
4. Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst. Häll över saltlagen i skålen med grönsaker, täck över och låt stå kallt i ett dygn.

Tillagning dag 2
1. Häll av saltlagen. Fördela grönsakerna i vackra glasburkar.
2. Lägg en vitlöksklyfta (och om man vill dillkvistar, ej i detta recept) i varje burk.
3. Blanda till och koka upp ättikslagen. Häll den het över grönsakerna. Sätt genast på lock.
4. Förvara svalt. Färdig att äta efter ca 3 veckor.

Hållbarhet i 12 månader. Gör gärna egna ettiketter och sätt på burkarna, detta gjorde min sambo på sina burkar inför julen 2007.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0