Svalkande avocadosoppa med räkor

 



Ingredienser, 6 personer:
1,5 hönsbuljongtäringar
5,5 dl vatten
3,5 dl vitt vin
1/2 röd chili (spanskpeppar9, hackad och urkärnad
1 vitlöksklyfta, skivad
8 svartpepparkorn

5 avocado
250 g Mascarpone-ost
2 msk olivolja
ett par droppar tabasco
1 lime, pressad

200 g räkor (behövs mer om det är en huvudrätt)
6 kvistar dill
salt och peppar

Tillagning:
1. koka upp hönsbuljongen med vatten, vin, vitlök, chili och svartpeppar. Låt koka i 10 min och kyl sedan buljongen alt. låt den stå och svalna (kan förberedas)
2. Dela avocadon och ta bort kärnan. Skär 3 halvor avocado i mindre tärningar och lägg i en skål.
3. Skär resterande avocado i grova bitar och mixa den slät med den kalla bujongen.
4. Tillsätt och blanda i Mascarponen. Smaka av med lime, peppar, tabasco, olivolja och salt.
5. Hacka dillen och rör ner den med räkorna i den tärnade avocadon. Smaka av med limesaft.
6. Börja med att lägg i räksalladen i djupa tallrikar. Toppa med svartpeppar och havssalt. Servera.
7. Hälls upp den kalla soppa i en vacker karaff och servera soppan vid borden.

Denna rätt passar utmärkt som en sommarsvalkande soppa som huvudrätt, likväl som den passar som en festlig förrätt, kanske till nyår? Servera gärna med olivolja och crustiner. Ovan ingredienser räcker till 8 personer om det är en förrätt.


Ungsgrillad potatis med timjan och oliver


Ingredienser:
potatis
kalamataoliver
1/3 kruka timjan
salt, peppar
olivolja

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala eller borta potatisen. Dela i lagom stora bitar och lägg i en ugnsform.
3. Sprid oliverna jämt fördelat över potatisen.
4. Hacka/plocka bladen från timjan och lägg ovanpå potatisen och oliverna. Salta och peppra.
5. Sätt in plåten i ugnen i ca 45 min till potatisen fått gyllenbrun färg.
6. Vid servering häll upp i en skål och dekorera med flingsalt och färsk timjan.

Youghurt med gurka & chili





Ingredienser:
1/2 gurka (skalad)
1/2 chili (hackad)
4 dl turkisk youghurt
salt, peppar
olivolja


Tillagning:
1. Skala och finhacka gurkan. Hacka chilin och bland ner i yoghurten.
2. Smaka av med salt och peppar.
3. Innan servering, ringa olivolja över "såsen" och salta och peppra som dekoration.

Knäckisar med avokado


Ingredienser:
8 st knäckisar
1 avokado
1/3 citron
8 tsk skagenröra
persilja

Tillagning:
1. Mosa avokadon och pressa ner citronen.
2. Fördela avokadon på 8 knäckisar.
3. Toppa med en tsk skagenröra och där på en liten kvist persilja.

Hamburgare med feta och chili



 
Ingredienser 5-6 pers:
1 kg nötfärs
1 paket feta ost
1/2 färsk chili (går även bra med pulver)
salt, peppar
valfri grillolja

Tillagning:
1. Mosa ihop färsen och tillsätt, peppar och salt.
2. Hacka chillin och bland i.
3. Finhacka fetaosten i tärningar som är som en 1/3 sockerbit och bland i.
4. Forma till hamburgare och lägg på grillen. Medans du grillar penslar du med valfri grillolja. Vi valde att blanda jamaicansk jerk med olivolja.

Lenas grillade paprika



Ingredienser
Stora paprikor
Rosmarin
Salt, olja, peppar
Tillagning:
1. Dela paprikan och pensla med olivolja. Strö över salt, peppar och rosmarin.
2. Lägg på grillen.

Krustader med skagenröra


Ingredienser:
Gräslök
Krustader
Skagenröra


Tillagning:
1. Ställ upp krustaderna på ett fat och fördela skagenröran i alla. Denna skagenröran köptes i delikatessdisken i mataffären.
2. Klipp gräslöken och dekorera med.

Tomat- och olivsallad


Ingredienser:
1 paket körsbärstomater
1/2 burk kalamata oliver
1/3 burk småkapris
basilika
olivolja, salt och peppar
Tillagning:
1. Kärna ur oliverna, dela tomterna i fyra delar. Bland i en skål.
2. Hacka basilikan och bland i.
3. Tillsätt kaprisen och blanda i sallande tillsammans med olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Potatissallad med ruccola


Ingredienser:
Kokt potatis
Avokado
Fetaost
Rödlök
Ruccola
Tomater
olivolja
salt, peppar

Tillagning:
1. Koka upp potatisen och låt den svalna. Dela i bitar.
2. Hacka fetaost och tomaterna. Strimla löken och blanda ner i potatisen
3. Salta, peppra och blanda ner olivolja.
4. Hacka avokadon det sista så den inte blir mörk, blanda ner avokadon och ruccolan precis innan servering.

Lindas grillade lax


Ingredienser
Lax
lime marinad från Kaj-P:s
Citron
Dill, citronmelis
salt, peppar

Tillagning:
1. Pensla laxen med marinaden.
2. Hacka dill och citronmeliss och lägg på laxen. Toppa med citronskivor. Låt stå och dra i minst 1 timma
3. Lägg på grillen med skinnsidan ner och grilla.

Grillad jättescampi



Ingredienser
Jättescampi
1/2 citron
3 msk olivolja
1/4 chili
valfria örter
Tillagning:
1. Pressa ner saften från 1/2 citron med 3 msk olivolja. Tillsätt valfria örter och chili.
2. Pensla scampin med marinaden och lägg sedan på grillen.

Mammas filodegsknyten



Ingredienser:
Filodeg
Prociutto
Getost
Pumpa frö
ruccola
olivolja
salt & peppar

Tillagning
1. Dela filodegen på mitten så arken blir ca 20x20 cm.
2. Lägg prociutton som ett kors på arket, lägg dit två bitar getost och linda runt skinkan. Salt och peppra
3. Linda runt filodgen och fäst med hjälp av att pensla med olja. Strö över pumpa fröna.
4. Sätt in i ugnen ca 10 min.

Kulans coq au vin



   

Ingredienser 4 personer:
2st piri piri

1 hackad lök

10-15 st mellanstora champinjoner

1 hel kyckling

färsk Timjan
2 lagerblad

2,5 dl vatten

5 dl rött vin

1 kryddmått chilipulver

Salt

Peppar

1-2 hönsbuljongtärningar

1 matsked tomatpuré


Tillagning:

1. Stek piri piri, champinjoner och lök i smör och olivolja i 5 minuter. Salta och peppra.
2. Dela kycklingen i ben, lår, vingar, bröstfilé etc. Lägg i kycklingen och stek 5 minuter till.
3. Lägg i timjan, 1-2 hönsbuljongtärningar, 1 matsked tomatpure, 1 kryddmått chilipulver, 1/2 liter rött vin, 1,5 dl vatten och lagerbladen. Låt koka under lock på svag värme i 20 minuter.
4. Blanda 3 matskedar vetemjöl med 1 dl vatten och blanda i. Låt koka på svag värme under lock i ytterligare 5 minuter.


Servera basmatiris till denna rätt.

RSS 2.0