Martins fisksoppa

image242 
image239 image241
Ingredienser ca 4-6 pers
0,5 g saffran
1 tsk svartpeppar,1 tsk paprika,  1 krm cayennpeppar, 1 tsk gul curry
1 Fänkål
1 gul lök
1 knippe haricovert per person
3-4 morötter
300 gr torsk
300 gr lax
200 gr scampi (eller räkor)
3 msk tomatpure
2 tärningar fiskbuljong
0,5 dl hummerfond
3, 5 dl vispgrädde
7 dl vatten
2, 5 dl vitt vin
0,5 dl cognac
olivolja
Tillagning
1. Hacka 1/3 av fänkålen, hacka löken, stek i olivolja, tillsätt tomatpure, räkskal.
2. Skär resterande fänkål och morötterna i stora bitar och lägg i stekpannan.
3. Häll i vinet, vatten, fiskbuljong, hummerfond och kryddor (ej saffran). Låt småputtra i 2 timmar.
4. Sila soppan, häll tillbaka och lägg även i de stora morotsbitarna och stora fänkålsbitarna.
5. Häll i grädde, cognac och saffran. Tillsätt lax och småputtra i 1 min.
6. Tillsätt torsk och räkor och låt småputtra i 2 min.
7. Lägg haricoverten i tallrikar och portionera ut morots- och fänkålsbitarna. Häll i soppan och servera.

Lasange

image238
Ingredienser

400-450 gr blandfärs
1 paket krossade tomater
1,5 dl vatten
1 gul lök
1 msk tomatpure
1 köttbuljongtärning
1 nypa socker
salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, chili
olivolja

9 st Lasangeplattor
2 msk smör
4 msk mjöl
7 dl mjölk
0,5 dl riven ost (ca 6-7 stora skivor ost)
1 mozzarella

Tillagning:
1. Stek upp lök i olivolja, tillsätt tomatpure. Fräs upp.
2. Häll i blandfärsen och stek upp, tillsätt kryddor, krossade tomater, vatten och buljongtärning. Smaka av med socker alt. ketschup för att få lite sötma. Låt allt koka upp och stå i småputtra i ca 15 min
3. Sätt ugnen på 225 grader

4. Gör ostsåsen genom att smält smöret, rör ner mjölet och tillsätt succesivt mjölken och slutligen den rivna osten.

5. Ta fram en ugnsäker form, häll i hälften av ostsåsen, lägg ett lager lasangeplattor, häll i köttfärssåsen, varva i tre lager. Avsluta med att hälla i resten av ostsåsen och toppa med hackad/riven mozzarella ost. Sätt in i ugnen i ca 20 min.
Självklart kan man smaksätta lasangen med basilika eller valfria örter.

La Habana

image233 image234 
image235 image236 image237

La Habana är en kubanskrestaurang specialiserade på rom. I källaren kan du hänga i baren och dansa till kubansk salsa. När vi besökte restaurangen senast beställde vi även en Romprovning. Det var en intressant upplevelse, provningen var till bords mitt i restaurangen med liv, rörelse och musik runt omkring. Kanske inte helt optimalt, men ändå välidigt exotiskt. Det saknades dock lite bolmande cigarrer för en äkta känsla. Vi prövade
Själv åt jag grillad tonfisk med jordnötsrisotto (bild längst upp till höger) och några av de andra tog oxfile med chorizosalsa och majsås. (bild längst ner till vänster) 

La Habana, Sveavägen 108, Stockholm
Tel: 08-16 64 65
Hemsida

Senaste besök: feb 2008


Lo Scudetto

image232
Lo Scudetto, Kommendörsgatan 46, Stockholm
Tel:08 - 640 42 15
Hemsida

Trevlig personal, bra service och framför allt god pasta.

Ost- & gräslökspannacotta med löjrom

image230 image231
Ingredienser (4 person):
2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
Gräslök till garnering och 2 msk hackad gräslök i pannacottan.
4 skivor västerbottenost (eller lagrad greve)
1,5 tsk vitt vin
1 msk grekisk yoghurt (ok utan)
100 gr kalixlöjrom, vara av 2 tsk i pannacottan
salt, peppar
Tillagning:
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 10 min.
2. Värm upp grädden, tillsätt osten och låt den smälta ner.
3. Smaka av med salt, peppar, vitt vin och gräslök.
4. Rör ner gelatinbladet (när det svällt klart).
5. Tillsätt löjromen.
6. Häll upp i vackra glas/formar etc. låt stå i kylen 1,5-2 timmar innan servering.
7. Vid serveringen täck toppen med hackad gräslök och på toppen löjrom format som ett ägg.
Obs på bilden är det 50 gr kalixrom per portion, räcker dock med 25 gr. Men ibland vill man lyxa till det...

Nudelsoppa

image229
Ingredienser 2 pers:
2 kyckling fileér (strimlad)
1/2 paket nudlar
1 salladslök (strimlad)
1 msk kinesisksoya
1 msk sesamfrö
1 hönbuljongtärning upplöst i 1 l vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Tillagning:
1. Gör buljongen. Recpet här. Obs! utgå från det receptet men ta bort ägg och vitkol!!
2. Strimla kycklingen, stek upp så den får en fin yta och inte helt genomstekt.
3. Lägg i kycklingen i buljongen och låt koka i drygt 10 minuter.
4. Koka upp nudlar.
5. Häll upp buljong och kyckling i en djuptallrik, lägg i nudlarna och toppa med rå eller stekt salladslök.

Rätten är en inspiration från restaurangen Ramen Kimama

Pontus

image227


Pontus, Brunnsgatan 1
Telefon: 08-545 273 00
Hemsida
Restaurangen är helt fantastisk uppbyggd. Inredningen är cool med runda bord som gör det trevligt att umgås. Väggarna pryds av tapeter som ser ut som bokhyllor. Åt idag en fantastisk lunch med sej och potatispure. Dock sved det ordentligt i plånboken. Nästa gång får det bli bricklunchen på gatuplan.

Obar, Lidköping

image225
Café och Obar, Nya Stadens Torg 4, Lidköping
Hemsida
I min hemstad Lidköping finns det tyvärr inte så många restauranger. Bästa lunchstället tycker jag dock är Obar.

Valfrids krog, Karlstad

image224 image228
Valfrids krog, Ö Torggatan 8, Karlstad
Hemsida
Underbar tapas meny som bara måste upplevas om man är i Karlstad!

1900

image223
En klassisk restaurang som vill anspela på den genuina svenska husmanskosten. Åt en fantastisk god friterad spätta till lunch. Dock är det inte riktigt min smak av mat för att gå ut och äta en kväll. Men lunch helt ok, fast lite överprisatt.
1900, Regeringsgatan 66
Telefon: 08 - 20 60 10
Hemsida
Senaste besöket: feb 2008

Ungsbakad lax

   image222  
image219  image220
Ingredienser
Lax
1/2 kruka hackad persilja
1/2 kruka hackad basilika
1 dl parmesanost
0,5-1 dl creme fraisch

Tillagning:
1. riv parmesanen, hacka örterna.
2. Blanda örter, parmesan och creme fraish till en lagom fast röra. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg laxen i en ugnsäker form, täck över laxen med röran och ställ in i ugnen i ca 25 min på drygt 200 grader.

Thaigryta med kyckling

 image218 image217
Även denna rätt lagade Lena till oss, recept kommer!

Thaisoppa

image216
Denna underbara thaisoppa lagade Lena till oss. Recept kommer!

Gratinerad hummer

image210 
 
image213 image214
image212 image215
Ingredienser 4 pers:
2 hummrar
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning
salt, peppar
1 dl riven ost


Tillagning:
1. Dela hummern på mitten på längden. Gröpa ur köttet och hacka det.
2. Lägg tillbaka köttet i skalen.
3. Tillred den vita såsen, smält smör i en kastrull, tillsätt mjölet, blanda med smöret.
4. Tillsätt grädde, mjölk och fiskbuljong. Koka/sjud upp tills såsen är tjock, tillsätt mer mjöl om den är för tunn.
5. Häll såsen över hummern, toppa med salt, peppar och den rivna osten.
6. Sätt in i ugnen i ca 15 min på 225 grader.
Passar såväl som förrätt som del till huvudrätt.


RSS 2.0