Lisa & Markus dumpling

image244


Ingredienser:
Recept till 8 stycken (två per person passar bra som förrätt), 1-2 timmar (beroende på hur snabb man kan skära upp all grönsaker och rulla dem). Rispapper diameter 14 cm köper man helst i asiatisk matbutik (Omi food på Olofsgatan 10 eller på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsaffärer (Blue Dragons sortiment).

500 g stora (ekologiska) räkor
2 salladslökar i tunna stavar höjd ca 6-7 cm
2 msk ostronsås
1 1/2 msk vietnamesisk/kinesisk fisksås
1 msk sesamolja
1 rulle glasnudlar
8 runda rispapper
färska sojaböngroddar
Morötter skivade i tunna staplar höjd ca 6-7 cm
Gurka skivade i tunna staplar höjd ca 6-7 cm
1 rejäl näve färska myntablad


Dippsås:
1 tsk socker eller råsocker
1 citron
1/2 dl vietnamesisk fisksås
Finhackad vitlök



Tillagning:


1. Skala räkorna och lägg i en skål. Koka nudlarna med lite sesamolja så det blir mjuka, ca 5 minuter. Tag upp dem i ett durkslag och låt svalna

2. Skala och finhacka salladslök, morötter och gurka. Lägg fram allt på en skärbräda tillsammans med sojabönorna.

3. Gör såsen som ska vara i rullarna genom att blanda ihop ostronsås, sesamolja och lite fisksås. Såsen ska vara krämig och tjock, dvs mer ostronsås än övriga ingredienser.

3. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten ca 40 grader i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Tag upp på en fuktig skärbräda. Pensla på ostronsåsblandingen på höger sida mitt på pappret. Lägg på sedan på lite glasnudlar, morötter, gurka, salladslök, sojaböngroddar. Vik in "botten" (närmast och ovanför dig) och rulla sedan samman rispappret ett varv. Lägg sedan på två stycken räkor, mycket mynta och rullar sedan ihop den. Lägg dem på ett fat. Träna först på en rulle för att få in "greppet".

4. När alla är klara plasta in fatet och lägg en fuktig handduk ovanpå innan du ställer dem i kylen

Dippsås: Lägg sockret i en skål, häll på hett vatten och rör om tills sockret har löst sig. Låt svalna något. Skala och finhacka vitlök och häll ner i sockerlösningen. Tillsätt sesamolja, pressad citron och fisksås. Smaka av. Rör om och servera till vårrullarna.


Denna fantastiska förrätt åt vi på nyårsafton 2007/08

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0