Surdeg på vetemjöl eller rågmjöl
Ingredienser:
Vatten
Vetemjöl eller rågmjöl
Honung
Tillagning:
Dag 1 morgon
Blanda 2 dl vetemjöl och 1,2 dl vattnet, rör om. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
Dag 1 kväll
"Mata" surdegen med 0,6 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur.
Dag 2 morgon
"Mata" surdegen med 0,6 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och täck med plastfolie. Om den ingen kommit igång kan du tillsätta en dryg tsk honung (det gjorde jag). Låt stå i rumstemperatur. Om den kommit igång, kan du ställa in den i kylen redan nu.
Dag 3 morgon
"Mata" surdegen med 0,6 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och täck med plastfolie och ställ i kylen.
Dag 4
Nu ska surdegen vara redo för att användas. Om du vill spara den förvarar du den i kyl och "matar" den några gånger i veckan.
Obs! konsitensen på surdegen ska vara trögflytande, så anpassa mängden mjöl - viktigast är rätt konsitens.
Övrigt: Om du vill göra av rågmjöl ska det vara fint rågmjöl.
Kommentarer
Trackback