Fredriks blinier med kalixlöjrom

image254 image255
Ingredienser:

Smet:
5 dl mjölk
2 ägg
25 g jäst
1 dl vetemjöl
3 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

Tillbehör:
2 kvistar dill
1/2 kruka gräslök
1/2 rödlök
2 dl creme fraich
100 gr kalix löjrom
1 citron


Tillagning

1. Värm mjölken till 37° (fingervarmt).
2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
3. Skilj äggen i gulor och vitor. Blanda ner äggulor, mjöl och salt i mjölken, vispa till en slät smet och låt den stå övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme.
4. Medan smeten står förbered tillbehören: finhacka rödlök, klipp gräslöken och vispa upp creme fraischen
5. Smält fettet och låt det svalna. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner dem och fettet i smeten.

6. Grädda tjocka plättar i en liten stekpanna/blinipanna. Vänd plättarna när ytan stelnat och blivit porig.
7. Garnera blinierna med dillkvistar. Forma kalixromen till små ägg och lägg upp tillsammans med tillbehören.


Denna förrätten avnjöts på påskafton hemma hos C & F. Fredrik stod matlagningen och receptet och vi bidrog med kalixlöjromen som jag själv transportera ner från Norrland till Stockholm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0