Oliv, tomat och fetaostpajer





Ingredienser 12 minipajer:
3,25 dl vetemjöl
100 gr smör
drygt 1 dl kesella

3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar

1 stor tomat
12 kalamataoliver
2 msk klippt gräslök

Tillagning:
1. Hacka smöret och blanda ner med mjölet. När du fått en gryningmassa blanda ner kesella till en deg.
2. Dela upp degen i 12 bitar, tryck ut degen i varje form (förslagvis en sådan som är på bilden. obs! den ska smöras först. Har du inte en sådan form, kan du ta muffisformar eller mindre metallformar, då får du ut ännu fler pajer.
3. Låt stå i kylen i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Till sätt salt och peppar efter smak. Om man vill kan man röra ner lite vanlig riven ost.
6. Skiva tomaterna, dela varje skiva i minst 4 bitar. Kärna ur oliverna med en olivurkärnare och dela sedan i 4 bitar.
7. Ta ut formarna med degen ur kylen. Fördela tomater och oliver i pajdegen. Smula över fetaosten och toppa med klippt gräslök flingsalt.
8. Häll i äggsmeten i formarna.
6. Grädda i ugnen i ca 18 min.

Det går lätt att byta ut innehållet i pajerna. Har även gjort den med västerbottenost, läs receptet här.

Moghrabiahsallad med pestolax





Ingredienser 4 pers:
2,5 dl Moghrabiah
9-10 dl vatten
1 grönsaksbuljong
100-200 gr fetaost
2 tomater
10 kalamataoliver
50 gr babyspenat
1/4 gräslök
flingsalt (gärna citronsmaksatt) annars ta i saften av en halv citron
peppar
olivolja

4 skivor lax
3 msk röd tomatpesto
2 msk ströbröd
flingsalt

Tillagning:
1. Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningen och sedan lägger du i Moghrabiah. Koka utan lock i ca 20 min.
2. Lägg upp laxbitarna i en ugnsäkerform. Bred ut peston över laxen och toppa med ströbröd och salt.
3. Hacka tomaterna och skölj spenaten.
4. Häll av Moghrabiah, skölj i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
5. Häll Moghrabiah i en skål, häll över olivolja. Tillsätt tomater, babyspenat, oliver. Smula över fetaosten och toppa med att klippa gräslöken över salladen.
6. Ta ut fisken ur ugnen och servera till salladen.


Kulans heta kikätssnacks


Ingredienser:
1,5 torkade kikärter
1 msk chili- och vitlöksolja
2 msk olivolja
1 tsk cayennepeppar
1 msk japansk soya
2 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Tillagning:
1. Lägg kikärterna i blöt i övernatten (minst 10 timmar, se förpackningen).
2. Sätt ugnen p å 225 grader
3. Häll av blötläggningen och få kikärtorna så torra som möjligt.
4. Blanda olivolja, chili- och vitlöksolja med cayennepeppar, soya, paprikapulver, salt och peppar. Hacka och blanda ner vitlöken.
5. Blanda kikärtorna i en skåll med blandningen enligt punkt 4.
6. Häll ut allt i en långpanna och sätt in i ugnen och rosta i ca 20 min. Skaka om vid 2-3 gånger.

Passar utmärkt som snacks, men även som en genen tapas/mezerätt eller varför inte toppa en sallad med dom.


Lenas Paella




RSS 2.0