Fisk med bulgurusallad

image140
Ingredienser 4 pers:
1,5 dl bulguru
1 zuccini
1 stor lök
1 avokado
1 påse babyspenat ca 80-100 gr
1 grön paprika
1 citron
smör, olja, salt, peppar

600 gr torsk

Tillagning:
1. Hacka lök, skiva upp zuccini och paprika. Stek i olja.
2. Lägg fisken i en form, salta, peppra och lägg över ca 2-3 msk smör. Sätt in i ugnen på 200 gr ca 20 min tills fisken är klar.
3. Koka bulgur enligt anvisning och blanda ner grönsakena, babyspenaten och avokadon. Salta, peppara och häl i ca 2-3 msk olja.
4. Servera med creme fraisch som du har pressat ner lite citronsaft i.

Mousakka

image138


image139


Ingredienser 4 pers:
10 potatisar (mellan storlek)
500-600 gr nötfärs
1 gul lök
2,5 dl mellangrädde
2,5 dl mjölk
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
1 köttbuljongtärning
salt, peppar, smör/olja
chilipulver, cayennpeppar och tabasco efter smak

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 gr, skala potatisen och skiva den tunt, hacka lök och vitlök.
2. Fräs upp lök, vitlök i smör/olja med tomatpuren. Tillsätt nötfärs, salta, peppra och stek upp.
3. Smula över köttbuljongen, tillsätt mjölk, grädde och ketschup. Krydda med chili, cayenne och tabasco efter smak. Koka upp.
4. Lägg skivad potatis i en form, häll över köttfärssåsen, lägg ett lager med potatis, häll över köttfärsås, lägg ett tredje lager med potatis och avsluta med att toppa med köttfärssåsen. Salta gärna över varje lager med potatis innan köttfärsåsen hälls över.
5. Sätt in i ugnen i drygt 1 timma till 1 h och 15 min beroende på hur snabbt potatisen mjuknar.
Lägg folie över mousakkan efter ca 30 min, för att ytan inte ska brännas. Det går också att höja värmen till 225 grader, då bör den vara klar under en timma.


Korv Stroganoff

image135
 
image137


Ingredienser 4 pers:
400 gr falukorv
1 stor gul lök
1 röd paprika
2 dl creme fraish (smaksatt med chili och paprika)
2 dl mjölk
4 tsk senap ( 2 msk dijon, 1 msk skånsk grov, 1 msk söt)
2 msk ketschup
2 msk tomatpure
paprikapulver, chilipulver, tabasco
ris
salt, peppar, olja, smör

Tillagning:
1. Grovhacka lök och paprika, strimla korv. Smält olja/smör i en stekpanna, bryn upp lök och paprika, tillsätt ganska omgående tomatpure, salt och peppra efter smak.
2. Häll i senapet och fortsätt att steka upp tills allt fått färg.
3. Häll i creme fraish, ketschup och mjölk. Smaka av med chili, paprikapulver och tabasco.  Koka upp och låt sjuda i ca 10 min.
4. Servera med kokt ris.


The Bishops arms

image133

image134
The Bishops Arms, Vasagatan7 , Stockholm
Telefon: 08- 20 23 25
Hemsida

Bishop arms är ett ställe för den som älskar öl och vill testa annorlunda och ovanliga ölsorter/märken. Själv drack jag vin och åt fisksoppan. Det var ingen kulinarisk upplevelsen, fisken var jättegod, men själva soppa var mest grädde med alldelses för mycket fond i. Däremot sällskapet åt biff och den var tydligen väldigt god.


Hallonmaränger

image131
image132

Ingredienser 2 personer:
1 äggvita
2 msk socker
3 msk (rågade) hallonsylt

Tillagning:
1. Vispa äggvita tills den blir luftig, tillsätt sockret och vispa upp tills det blir riktigt luftigt.
2. Vänd ner hallonsylten försiktigt, så inte luften försvinner ur smeten.
3. Portionera upp i två små ugnsäkra formar.
4. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 20 min.

Byt ut hallonen mot valfritt bär, blåbär, hjortron, jordgubb eller choklad. Har man tålamod kan temperaturen sänkas till 100 grader, då tar det ca 45 min. Vill man göra snabbmaränger, sätt på 175 grader i ca10 min.


Kyckling med feta, avokado och spenat

image129

image130


Ingredienser 2 pers
2 avokado

1 citron

200 gr fetaost

2-3 skivor formfranska

2 kycklingfiléer

4 baconskivor

1 tomat

babyspenat

salt, olja, peppar, smör


Marinad kyckling:

Olivolja

Salt

Peppar

Röd vin

Soja


Potatiskaka:

3 potatisar

1 äggula

1 vitlöksklyfta

1 tsk rivet citronskal

Salt, peppa, smör


Tillagning:

1. Skala potatis och koka upp ihop med vitlöksklyftan.
2. Blanda marinad och marinera kycklingen i ca 30 min
3. Mosa den kokta potatisen och vitlöken. Bland i en äggula, salt och peppra. Smöra 2 formar och häll i potatissmeten. 
4. Grilla kycklingen i ugnen ca 25 min på 200 grader (för fin färg kan de förs stekas upp i grillpanna för att få yta). Dela tomaten i två delar och grilla i ugnen.
5. Stek upp baconen (knapriga)
6. Mosa avokadon till en smet, ta i lite citronsaft, salt och peppar efter smak. Tärna hälfen av festaosten och bland i avokadoröran.
7. Sätt in potatiskakan när det är ca 8 min kvar av kycklingen.

8. Rosta brödet, dela på diagonalen, lägg på en tallrik, ringla över olivolja, lägg på babyspenat, lägg över avokado/fetaostblandningen.

9. Skiva den grillade kycklingen och lägg på mackan, lägg över smulad fetaost och den stekta baconen.

10. Servera med en grillad tomat och potatiskakan.


Passar lika bra som brunch som kvällsmat.



Café Foam

image128
Perfekt brunchställe, åt deras Clubsandwich med kycklingfilé. Härlig New York-inspirerad inredning. Stället passar även bra som fikaställe, då kaffet är supergott.
Foam, Karlavägen 75, Stockholm
Telefon: 08-660 09 96
Hemsida

Senaste besök: okt 2007


Mississippi Inn

image125

image126  image127


Köttrestaurang, inspirerad utav Amerikanska söderns kök. Det går även att äta fisk, dock var alla fiskrätter slut  kvällen jag besökte restaurngen, så det fick bli skaldjursjamalaya utan bläckfisk. Min vänninna åt oxfile med franskpotatissallad. Ville egentligen haft klyftpotatis, men den hade tagit slut. Bra mat, men minus för den som är inköpsansvarig. Mat ska inte ta slut på restauranger :-(

Mississippi Inn,
Nytorgsgatan 33, Stockholm
Tel: 08-642 43 80
Hemsida

Senaste besök: oktober 2007



Torsk med kantareller och potatismos

image120 
image121 image122 image123 image124

Ingredienser 12 personer
1,3 kg kantareller
0,6 kg champinjoner
2 krukor persilja
3 gula lökar
250 gr smör

40 potatisar (mjölig sort)
2 dl creme fraisch
1 kruka gräslök
0,5 l mjölk (efter känsla)
salt, socker, peppar, smör

3 kg torsk
1 fryst påse harricovert
salt, peppar, olivolja


Tillagning
1. Rensa och skiva svampen, hacka upp löken.
2. Skala och koka upp potatisen.
3. Dela upp fisken i portionsbitar, lägg på en ugnsäker form.
4. Stek upp svamp och lök i smör, krydda och salta. Avslutningsvis smält ner smör som är kvar (tot 250 gr)
5. Sjud harricoveten till de mjuknat.
6. Sätt in fisken i ugnen på 220 gr i ca 15-20 min. Ringla över smör och olja, salt o peppar.
7. Värm upp mjölken, mosa potatisen, rör ner mjölken, cremfraischen med hjälp av en elvisp. Avsluta med att vända ner hackad gräslök. Smaka av med salt, socker och peppar.
8. hacka persilja och lägg över svampen (alt blanda i)

Servera fisken med harricovet runt om, lägg över en bädd av svamp eller servera den vid sidan om. Ringla gärna lite smält smör över fisken innan servering. Vin som passar bra tillrätten är Concannon Chardonnay nr 2303201.

RSS 2.0