Jennys glassiga cheesecake

image68


Ingredienser

3 äggulor

2 dl socker

100 g Philadelphisost, röres 

3 dl grädde

1 tsk vaniljsocker, vispas

3 äggvitor, vispas hårt 

5 digestivekex, i botten och ovanpå
jordgubbar


Tillagning
1. rör ner gräden i Philadelphiasmeten.
2.Vänd sedan ner äggvitorna i smeten.
3. Smula kex i botten på en form (alt små dessertformar),
4. häll över smeten, smula kex ovanpå
5. ställ in i frysen.

6. dekorera med jordgubbar innan servering.
Detta är min vän Jennys recept, de är ljuvliga!!!


Våfflor med kalixrom




image67

Ingredienser
våffelsmet
creme fraisch
rödlök
gräslök
räkor
kalixrom

Tillagning
1. Vispa upp creme fraischen tills den får lite lätt gräddkonsistens.
2. Blanda till våffelsmet och grädda våfflor.
3. hacka rödlök och strimla gräslök.
4. Skala alt. tina räkorna
5. Servera våfflorna med gräslök, räkor, rödlök, creme frasich och kalixrom (löjrom).

Efter många underbara middagar är nu tyvärr vår kalixrom slut. Som jag köpt av en lokal handlare i Haparanda. Den är ljuvlig, måste snart åka dit igen.


Pizza

image65

Ingredienser:
1 sats pizzadeg
80 gr ruccola
50 gr parmaskinka
1-2 tomat
10-15 st kalamataoliver
2 st mozzarella ostar
0,75-1 dl riven pecorino eller annan hårdost
2 msk soltorkade tomater eller soltorkade tomatpure
1 msk tomatpure
1 mskketchup
olivolja
flingsalt, peppar

Tillagning 2-3 pers
1. blanda till pizza degen, kavla ut i en långpanna och pensla med olivolja
2. 2 msk soltorkade tomatpure (eller mosa de torkade tomaterna) blandas med 1 msk tomatpure och 1 msk ketchup. Pensla ut över hela pizza degen.
3. Skiva och halvera 1-2 tomater och lägg ut över pizzan.
4. Lägg ut 10-15 oliver över pizzan
5. Riv osten och sprid över pizzan, strimla mozzarellan och lägg ut över pizzan
6. Ställ in i ugnen på 180-200 gr i 20 min.
7. Ta ut pizzan, lägg ut parmaskinkan och täck över med ruccola. Peppra och salta
8. Servera

Minipannbiff med potatismos

image64



Ingredienser
minipannbiffar:
500 gr Nötfärs
2 msk mjölk
2 msk ströbröd
1 ägg
1 gul lök
peppar, salt

sås:
2 msk soja
0,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde

mos:
10 potatisar
Mjölk
Smör
salt
socker
muskotnöt

morötter
lingon
pressgurka


Tillagning 4 pers
1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Tillsätt nötfärsen, hackad gullök och ett ägg. Peppra med vit-, svart- och kryddpeppar. Salta efter smak. Blanda väl.
2. Skala potatis och kola upp.
3. Rulla till små minipannbiffar. Värm upp en stekpanna tillsätt olja och en klick smör, peppra och salta. Lägg i och stek ca 3 min på varje sida.
4. häll i vispgrädde och soja, lägg på lock och sänk värmen något och låt koka upp i ca 5 min.
5. tillsätt mjölk för att spä ut såsen.
6. Mosa den kokta potatisen, tillsätt smör och varm mjölk. Vispa ihop till mos. Om önskas tillsätt en nypa socker och riv ner muskotnöt
7. skiva och koka upp morötter.

servera med pressgurka och rårörda lingon.

 

Spagetti carbonara


image59
Ingredienser
Spagetti
2 ägg gulor
1 paket bacon
4 champinjoner
1 gul lök
riven pecorino eller annan hårdost
olivolja, salt och svartpeppar

Tillagning 2 pers
1. Koka upp vatten, häll i 2 msk olivolja och salta. Tillsätt spagettin och koka upp.
2. Skiva baconen i bitar, stek på låg värme så baconen blir knapriga
3. Hacka lök och skiva champinjoner som delas på mitten till månhalvor. Häll i och stek upp med baconen.
4. När pastan är klart häll av vattnet och blanda ner i bacon och lök röran.
5. Blanda i den rivna osten, peppra och salta efter smak, lägg upp på tallrikar.
6. Servera med en äggula på varje tallrik som man själv blanda ner i pastan.


Berns Asian

image56
image58

Vilken meny!!! Här finns allt, ångkokat, grillat, rått, sushi, dumlings, underbara ramensoppor mm, mm. De har även asisatiska söndagsbruncher. Bilden är en undbar ramensoppa jag åt med grillade tigerräkor.

Berns Asian, Berzelii Park,
Telefon: 08-566 322 22
Hemsida

Senaste besök: april 2007


Jerk Chicken


image102 image110

Ingredienser

Kycklingfile
3 tsk Jerk Seasoning
1 Citron
2 tsk mörk Jamaica Rom
2 msk Olja
salt

Tillagning 4 pers
1. Blanda rom och jerk i en skål
2. dela citronen och rubba varje kycklingfile med citronen och olja
3. gnugga in jerk och rombladningen på kycklingen. Lägg kyckling och marinad som är över i en plastpåse. Låt ligga i kylen i 2 timmar.
3. Grilla kycklingen i ugnen 175 grader, på utomhus grill eller steg i grillpannan till kycklingen är klar.
Kycklingen passa lika bra direkt på grillen, eller som spett i ugnen på grillfunktion.
tips:www.walkerswood.com

Potatis med kapris och procuitto

image52

Ingredienser
2 stora potatisar (fast sort)
4 skivor procuitto 
kapris
basilika
0,75 dl creme fraish
salt o peppar

Tillagning 8 bitar
1. Skala och koka potatisen, låt svalna och skiva.
2. Blanda creme fraich och kapris, salta o peppra
3. Lägg en klick creme på varje potatisskiva, dekorera med procuitto och basilika.


Chevre med granatäpple

image51
Ingredienser
Baugette
chevreost
hounung
granatäpple


Tillagning
1. skiva baugetten och skiva chevren
2. Lägg en skiva chevre på varje baugettskiva, ringla lite honung på varje bit.
3. Grilla i ugn tills osten mjuknat.
4. Gröp ur granatäpplen och dekorera precis innan servering.

Detta receptet hittade jag på tasteline.com inför våran inflyttningfest hösten 2005.


Salami bruchetta

image47

Ingredienser
Baugett
Salami
250 gr Ricotta
1 burk Soltorkade tomater
1/2 kruka Basilika
Svarta oliver
salt o peppar

Tillagning
1. Bland ricotta, soltorkade tomater i en mixar.
2. Tillsätt salt, peppar och basilika, mixa
3. skiva baugetten och lägg bred på tomatcremen på varje skiva,
4. Lägg en bit salami
5. På salamin lägger du en liten klick av tomatcremen och toppa med en oliv.

Fisk- och skaldjurssoppa


Ingredienser för 4 personer
1 gul lök
1/2 purjolök
1 msk smör
2 msk olivolja
1 msk tomatpure
färsk eller torkad timjan
1,5 lite vatten
4 dl vitt vin
2,5 dl grädde
2 tärningar fiskbuljong
1 msk hummerfond
0,5-1 g saffran
1/2 tsk fänkålsfrö
curry, paprikapulver, cayennepeppar efter smak
salt, peppar
2-4 färska tomater
200-250 gr torsk eller annan vit fisk
300-350 gr lax
1 burk musslor (ICA:s)
250 g räkor i lag

Tillagning
1. Finhacka purjolök och gullök. Fräs upp i en kastrull med tomatpure, timjan, fänkålsfrö, smör och olja i 2 min
2. Häll i vatten, vin, hummerfond, fiskbuljong, saffran, salt och övriga kryddor. Låt småkoka i 15 min
3. tillsätt grädde, koka upp i 1 min
4. tillsätt fisk, hackad tomater, koka i 5-10 min till fisken är klar
5. häll i musslor och räkor och servera direkt


Tures i Sturegallerian

image46 image115

Tures ligger i sturegallerian mot Grev Turegatan. Bra lunchrestaurang eller utmärkt för en söndagslunch. Hit går vi också för after work.

Tures, Sturegallerian, Stockholm
Telefon: 08-61102 10
Hemsida

Senaste besök: sept 2007


Tiramisu


Ingredienser för 6 personer

3 äggulor
3 msk socker
3 äggvitor
250 gr mascarpone
2,5 dl vispgräddde
3 msk kahlua
1, 5 kallt espressokaffe
26 st savoiardikex


Tillagning
1. Vispa socker och äggulor i ca 3 min.
2. Vänd i mascarpone i socker och äggröran.
3. Vispa upp vispgrädden och vänd ner i röran.
4. Vispa äggvitan till vitt skump och vänd hastigt ner i röran.
5. Blanda likör och kaffe och doppa kexen i vätskan
6. Ta fram 6 portionsskålar, täck botten med de doppade kexen, täck över med smeten, sen ett lager kex och toppa med smeten.
7. Låt stå i kylskåpet i 2-5 h
8. Täck över med kakao innan servering.

Sabai, Sabai

image45

Fantastiskt bra thairestaurang, här kan man oftast inte boka bord, utan köar, vilket det är värt. Ibland kan man boka en timma innan öppning. Annars kan man köpa med sig hem.

Sabai-Sabai, Kammakargatan 44, Stockholm
Telefon: 08-790 09 13
Hemsida


Gondolen

image44Foto: www.eriks.se


Detta är en utav Erik Lallersteds restauranger och svävar högt upp i luften vid Katarinahissen. Fantastisk utsikt!!!

Gondolen
, Stadsgården 6, Stockholm
Telefon: 08-641 70 90
Hemsida

Senaste besök november 2006


Koh Phangan

image43
En utav Stockholms absolut bästa thairestaurang. Här får du uppleva åskväder, regn och allt du kan tänka dig är Thailand. Boka bord i god tid!

Koh Phangan, Skånegatan 57, Stockholm
Telefon.  08-642 50 20
Hemsida

Senaste besök: feb 2007


Sibiriens Soppkök

image42

En restaurang som inriktar sig på enbart soppor! Det är underbart goda soppor, missa inte räk och avocadosoppan...

Sibiriens Soppkök, Roslagsgatan 25, Stockholm
Telefon: 08- 15 00 14
Fax: 08- 612 70 14
Hemsida

Senaste besök: april 2008

The One Kitchen

image53
Mittemot NK ligger denna restaurang. "The" står för "Total Home Experience" och är en inredningsbutik som tidigare bara funnits i länder som. Restaurangen ligger mitt inne i inredningsbutiken. Passar som affärslunchrestaurang, något dyrt.

The One Kitchen
, Hamngatan 27, Stockholm
Telefon: 08 - 402 41 26
Hemsida

Senaste besök: maj 2007


Terreno Vinotek

image41

Super nice italienskt ställe, passar bra för after work. Här laddar man ett platskort som man sedan i de olika vinprovarmaskinerna får provsmaka på olika viner. Här kan man även äta en middag, eller beställa in en ostbricka till vinprovningen.

Terrenos Vinotek, Scheelegatan 12, Stockholm
Telefon: 08-653 19 88
Hemsida

Senaste besök: nov 2007


Mamas & Tapas

image40

Billigt tapasställe på Kungsholmen. Boka bord!

Mamas & Tapas, Scheelegatan 3, Stockholm
Telefon:  08-653 53 90
Hemsida

Senast besök: december 2006


Ciao Ciao Grande


image39

Ciao Ciao en italiensk restaurang och "CiaoCiao"s  "stora restaurang".

Ciao Ciao Grande, Storgatan 11, Stockholm
Telefon: 08-667 64 20
Hemsida

Senaste besök:

Ciao Ciao due

image38

Ciao Ciao due är en italiensk kvarterskrog, på söndagar har de en särsklid söndagsmeny. Boka bord för här är det alltid fullt. Här ifrån kan du även hämta hem en utav stans bästa stenungsbakade pizzor!

Ciao Ciao due, Karlavägen 8, Stockholm
Telefon:  08-20 00 61
Hemsida

Senaste besök: mars 2006

La Bodega

image37

Underbar spansk tapas kvarterskrog. Här blir man lätt stammis, då de har goda, enkla och billiga tapas och helt ok husets vin. Drop-in brukar funka.

La Bodega, Döbelsgatan 8, Stockholm
Telefon: 08-22 77 01
Hemsida

Senaste besök: mars 2007


Lifestyle Livingroom & Dining

image36

Festlig lokal med lounge i källaren.


Lifestyle Livingroom & Dining, Rosenlundsgatan 14, Stockholm
Telefon: 08-669 38 08
Hemsida

Senaste besök: januari 2007


Restaurangen

image35

Restaurangen är en smakrestaurang. Med en penna ringar man in på menyn de rätter man vill äta. Detsamma gäller för viner och övriga drycker som också går att beställa i mindre smakglas. Man kan välja 3, 5 eller 7 rätter. 5 stycken är lagom. Passande ställe för represenationsmiddagar eller fira födelsedagar.

Passar perfekt även som affärslunchställe.

Restaurangen, Oxtorgsgatan 14, Stockholm
Telefon: 08-22 09 52
Hemsida

Senaste besök: feb 2008


Dining Club

image34

En lite restaurang med tot 28 sittplatser. En trappa ner finner du Lounge med skön musik. Lokalen har varit en gammal bilhandel och dig pryds väggarna av konsten av olika nykomlingar inom Sveriges konstvärld med en ny utställning varje månad. Blev årets krog 2004 och fick 5 av 6 i betyg av SvD.

OBS! Restaurangen finns inte längre, utan istället ligger där nu en ny vietnamesisk restaurang" Xe Ôm". Har tyvärr ännu ej hunnit besöka denna.

Dining Club, Gästrikegatan 3, Stockholm
Telefon: 08-34 15 15
Hemsida

Senaste besök: oktober 2006


Grill

image33
image112 image113
Här grillar man sin egen tonfisk på plats.

Här är det näst in till omöjligt att få bord om man inte bokar i tid. Hela restaurangen är uppbyggd som massa vardagsrum. Om inte annat är det lika trevligt att ta en drink och köpa något från barmenyn.

Grill, Drottninggatan 89, Stockholm
Telefon: 08-31 45 30
Hemsida

Senaste besök: november 2006, augusti 2007


Edsbacka Bistro

image32
Edsbacka Krog har grymt lång väntlista för att kunna få ett bokat bord, men även att det kostar en halv förmögenhet. Däremot kan du få ett smakprov av vad Edsbacka har att erbjuda genom att besöka deras Bistro på andra sidan gatan.

Edsbacka Bistro,
Sollentunavägen 223, Sollentuna
Telefon: 08-631 00 34
Hemsida


MoonCake

image31

Asiatiskställe med stil, fantastisk service, kanske inte de billigaste menyerna. Men väl värt varje krona.

MoonCake, Luntmakargatan 95, Stockholm
Telefon: 08-16 99 28
Hemsida


Allmäna Galleriet

image30

Vad sägs att vägg i vägg med en porrbutik går du in i en trappuppgång, ner i källaren för att sedan gå upp trappor. Öppna en dörr, så det känns som om du ska gå in i någons lägenhet...och vips så är du på en supercool restaurang!

AG:s, Kronobergsgatan 37 2 tr, Stockholm
Telefon: 08-410 68 100
Hemsida

Senaste besök: oktober 2006


Tranan

image28

Tranan har funnits på samma plats i 75 år och från början var det ett ölkafé. Idag är det ett trevligt ställa att ses på för en bit mat och ta en öl. Ikällaren är det bar och emellanåt liveband.

Tranan, Karlbergsvägen 14, Stockholm
Telefon: 08-527 281 00
Hemsida

Senaste besök: februari 2007

Andalucia

image27

En lite lyxigare tapasrestaurang i Vasastan. Gemytligt och har du tur får du spansk livemusik som bakgrund.
De har bytt ägare och maten har verkligen lyfts till det bättre. I källaren finns numera även möjlighet att boka för större sällskap.

Andalucia, Döbelsgatan 79/Surbrunnsgatan 37, Stockholm
Telefon: 08-156660
Hemsida

Senaste besök: januari 2008

Sahara

image26


Libanesiskrestaurang, välj bland massa underbara mezerätter eller be kocken sätta ihop en mix om ni är ett större sällskap.

Sahara, Olofsgatan 7B, Stockholm
Telefon: 08-208565

Hemsida
Senaste besök: april 2006

Chakula

image25


Afrikanskrestaurang på Kungsholmen som fick bra recension i DN.

Chakula, Pontonjägargatan 28, Stockholm
Telefon: 08-654 90 30
Hemsida

Senaste besök: maj 2006


Cofoco, Köpenhamn

image23

Underbar restaurang på Västerbro, avsmakningsmenyer och goda viner.

Abel Cathrines Gade 7, Copenhagen
Hemsida

Besöksdatum: 2007-05-08


Vegetarisk lasange

image26

Ingredienser
3 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlökklyfta, hackad
500 g skivade champinjoner
9 kokta lasangeplattor eller färska
125 g bladspenat
1/3 dl vatten
4 msk vitt vin alt 1 msk vitvinsvinäger
2 dl lätt crème fraisch
2 röda ansade paprikor
torkad timjan alt. 1 tsk hackad färsk timjan
salt & peppar (vit- och svart)
125 g mozzarella
ev. riven ost/parmesan

Tillagning 4 pers
1. Hetta upp olja i en traktörpanna/teflonpanna, lägg i den hackade löken och hackade vitlöksklyftan, fräs i ca 3 min. Lägg i de skivade champinjonerna och bryn i några minuter 
2. Koka parallellt upp lasagneplattor i en stor traktörpanna, så de inte klibbar ihop. De ska ha något tuggmotstånd kvar. 
3. Tillsätt det vita vinet, alt. vitvinsvinäger, vatten och lätt cremé fraisch (15 %). Till löken, strö över lite torkad timjan. Salt och peppar. Låt det sjuda upp i några minuter.
4. Ta paprikan, lägg i kokande vat­ten. Kokas upp tills skalet släpper. Ta upp och strimla.
5. Ta i lite olivolja i botten på en ungsäkerform. Lägg i tre lasangplattor, så botten täcks. Häll över 1/3 av svampstuvningen, ½ av pap­rika strimlorna, 1/3 av denn färsk baybyspenaten. Lägg på ytterligare ett lager av lasangplattor. 1/3 av spenaten, ½ av paprika strimlorna, ½ skivad mozzarella boll, 1/3 av svampstuvningen. Lägg på lager tre av la­sangplattor, och resten av spenaten och det sista av svampstuvningen. Toppa med riven ost alt. parmesan, dock tog jag mycket lite ost.6. Ställ in i ungen i ca 5-7 min, tills den fått färg.


Hotellet, Sthlm

image25

Bästa after work stället på våren/sommaren. Har en bra meny där man får välja tillbehören.

Hotellet, Linnegatan 18, Stockholm
Telefon:08 - 442 89 00
Hemsida

Besöksdatum: mars 2007

Haga Deli, Sthlm

image23


Haga Deli är en italiensk kvarterskrog. Här finns också möjlighet att boka bord i festkällaren för upp till 35 personer.
Haga Deli, Hagagatan 18, Stockholm
Telefon: 08 - 31 96 95
Hemsida

Senaste besök: okt 2007


Flavour of India, Sthlm

image22

Indisk restaurang. Passar sig bäst för att hämta hem. Mycket gott och prisvärt, har även studentpriser

Flavour of India, Roslagsgatan 15, Stockholm
Telefon: 08 - 15 63 97
Hemsida

Besöksdatum: senaste jan 2008


Den gamle o havet, Sthlm

image21

Den gamle o havet är en fisk- och skaldjursrestaurang. Deras syster restaurang där det serveras kött heter Döden i Grytan. Bra service och god mat.

Den gamle och havet, Tulegatan 27
Telefon: 08-6615300
Hemsida

Besöksdatum: april 2007


Pontus by the sea, Sthlm

image16

image20

Årets kock 2007 Tommy Myllimäki huserar på denna restaurang i Gamla Stan. Grymt god meny, här kan du äta skaldjursplateau eller säsongens meny.

Pontus by the sea, Tullhus 2, Skeppsbrokajen
Telefon: 08-20 20 95
Hemsida

Besöksdatum: juni 2007, har varit där 2 ggr i år.


Chockladmousse med bär

image15

Ingredienser
1 paket chockladmousse
2 dl bär
1 muffins (eller bit av en kladdkaka)
2 msk cointreua
2-3 msk kaffe
vispad vispgrädde till topping

Tillagning
1. Blanda ihop en färdig förpackning av chockladmousse (eller chockladpudding). Byt ut lite av väskan mot kaffe och cointreau.
2. Dela muffinsen i bitar och blanda i chockladmoussen.
3. Fördela creme i glas, låt stå i kylen minst 25 min.
4. Inför servering toppa med valfria bär och en klick grädde. Även grädden kan smaksättas med valfri smak.

Kulans friterade fetaost


image14  

Ingredienser
300 g fetaost, skivad
1 ägg
1-2 dl ströbröd
3-5 msk vetemjöl
olivolja
smör
1 knippa slätbladig persilja, hackad
citronsaft
salt & peppar
persilja att garnera med

Tillagning 4 pers
1. Lägg ut fetaosten på en skärbräda. Dela varje bit i 4 bitar, avlånga alt. fyr­kantiga efter personlig smak. Så det blir 2 bitar/ person. 
2. Vispa ett ägg & blanda med vetemjölet på ett fat. Blanda ströbröd med hackad persilja på ett annat fat,
3. Hetta upp en traktörpanna på låg värme med olivolja i & en smörklick. Doppa sedan fetaostbitarna först i ägg- & mjölblandningen & sedan i ströbrödet. 
4. Placera fetaostbitarna i traktörpannan. Stek försiktigt i 4-5 min per sida. De får inte bli brända utan skall vara mjuka inuti med en knaprig yta.
5. Lägg upp på ett fat med ringlad olivolja & några färska blad persilja. Pressa citronsaft över de panerade fetaost­bitarna.

Potatischeescake

image13 
 


Ingredienser
125 gr kavring alt. mörkt bröd
500 g kokt potatis (ca 10 potatisar)
200 g fetaost
2 dl crème fraiche (gärna med smak av franska örter)
50 g smör eller 1,5 msk olivolja
2 dl kesella naturell
2 avokado
1 pressad vitlök (alt. vitlökspulver )
1 tsk sambal oelek
valfria färska örter (förslagsvis bladpersilija, basilika och timjan)
salt och peppar

Tillagning, ca 8-10 bitar
1. Smula ner brödet i en mat­beredare/finhacka för hand. Smält smör & blanda med brödet.
2. Tryck ut blandningen i en form (ca 24 cm i diameter) med löstagbar kant & ställ i kylen. 
3. Skala potatis (den ska vara kokt, kan göras dagen innan), dela & kärna ur avokado. Hacka potatis, avokado & 2/3 av fetaosten grovt. 
4. Blanda ner kesella, crème fraiche, vit­lök, salt, sambal oelek och hackade  färska örter.
5. Lägg ner röran i pajformen, & skapa en jämn yta. Täck med plastfolie & låt stelna i kylen i 1-2 timmar.
6. Innan servering, ta ut ur kylen, strö över resten av fetaosten (smulad) och de  hackade färska örterna.

Passar bra som tillbehör till grillat kött, kyckling och fisk. Men även som en utav rätterna till en buffe. Vid servering, garnera med smulad feta ost & färska örter.

Zuccini- och mozzarellatorn

Ingredienser
250 g mozzarella ost, skivad
2 medelstora tomater
1 bred zucchini
olivolja
svart/vit peppar
salt
färskt skivat cibattabröd

partypinnar/grova tandpetare

2 dl creme fraisch
1 knippa färska örter
1 pressad vitlökvit/svart
peppar & salt


Tillagning 4 pers.
1. Ställ ungen på ca 175 g. Skiva mozza­rella osten, tomaterna & zucchinin i ca 3-4 mm tjocka bitar.  
2. Lägg ut tomaterna & zucchinin på en ugnssäker form. Strimla över olivoljan & krydda med peppar. Ställ in i ungen i ca 15 min. 
3. Köp färdig smaksatt crème fraiche alt. Gör en egen på lätt crème fraiche, vit­lök, färska örter, salt & peppar som rörs ihop. Såsen skall serveras kall. 
4. När grönsakerna fått färg, ta ut dem ur ungen. Stapla zucchini, tomat, mozza­rella om vartannat på hög & sätt i en partypinne, så det håller ihop. 
5. Placera zucchintornen på en tallrik, ringla olivolja runt. Skiva cibattabrödet på längden & lägg på tallriken, samt en klick av såsen..

Det går lika bra att köpa färdig ört- och vitlöks creme fraiche

Goda tilltuggsostar

image12


Tips på goda hårdostar:
Ubriaco Torcolato, Italien. En ost som passar till Amarone vin, då osten har spår av amaronedruvor. Läs mer här

Pecorinao Roncione, Italien. Läs mer om Pecorino här

Gruyere Alpage, Schweiz. Läs mer om Gruyere här  och läs mer om Schweiziska ostar här.


Crostini med tapenad och kapris

image48

Ingredienser
1 burk Tapenad
1 burk cocktail kapris
1/2 bunt bladpersilja
1 påse Crostini (gärna med olivsmak)


Tillagning
1. Placera crostinibitarna på ett vackert fat.
2. Lägg en klick tapenad på varje snitt.
3. Dela varje kapris i två delar och dekorera varje snitt med två halvor och ett persiljeblad.

Äppelcheddar på kavring

image10

Foto: tasteline.com


Ingredienser
4 skivor kavring
1msk calvados
2 dl riven cheddarost
0,25 dl creme fraiche
0,25 del majonnäs
1 äpple


Tillagning ca 10 st
1. Tag ut rundlar av kavring med hjälp av form eller skär.

2. Blanda riven cheddar, majonäs, creme fraiche, calvados och salta och peppra. Blanda till en fast massa. Låt stå i kylen en stund och stelna.

3. Forma bollar av ostcremen och placer på varje kavring.

4. Skölj äpplet och skär i tunna strimlor, dekorera varje snitt.


Tänk på att dekorera med äpplet precis innan servering, då det lätt blir missfärgat av oxidering. Ostcreme kan förberedas kvällen innan. Receptet hittade jag på tasteline efter tips från kollega som gjort detta till nyår.

Minipizzor med gorgonzolakräm

image9

Ingredienser
150 g parmaskinka i tunna skivor (vanlig skinka går också bra)
½-1 rödlök
3 dl ruccolasallad 
p i z z a d e g
3 dl vetemjöl
50 gr smör1
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
1 ½ dl mjölk 
g o r g o n z o l a k r ä m
2 dl crème fraiche
150 g gorgonzolaost

Tillagning ca 16 st
1. Vispa mjölk & ägg, tillsätt vetemjöl, salt, bakpulver & smör. Knåda till en deg (alt. köp färdig pizzamix). Forma 16 st bollar stora som valnötter. Platta lätt med handen & placera ut dem på en plåt med bakpapper på.  
2. Grädda i ugnen på 250 g i ca 6-8 minuter. Tills de fått en gyllenfärg. Ta ut & låt svalna något. 
3. Blanda crème fraiche & gorgonzola till en kräm, förvara svalt. 
4. Lägg en klick kräm på varje pizza & lägg på ruccolasallad & därefter ihop­rullad skinka eller parmaskinka. 
5. Skala & skiva rödlöken tunt. Fördela lök­ringarna överst på minipizzorna & servera.
Annars så gör man lätt för sig och köper färdig pizzadeg som man bara blandar med vatten. Det gjorde jag när jag lagade de som är på bilden.


Mården, Stockholm

image6

Mården är ett schysst ställe att stanna till före en drink före eller efter middagen. De har såväl lunch-, bar- och a la carte meny.

Mården, Tulegatan 24, Stockholm
Telefon: 08-612 65 50
Hemsida

Besöksdatum: okt 2007


Clas på hörnet, Sthlm

image19

Clas på hörnet är ett gammalt värdshus från 1730-talet. Här kan du från deras husmansmeny eller a la cart. Deras köttbullar är nästan lika goda som farmors.Enligt White (199 Bord) rankas Clas På Hörnet bland de 12 bästa matupplevelserna i Stockholm. De har även fina hotellrum.

Clas på hörnet, korsningen Surbrunnsgatan 20/Birger Jarlsgatan 89.
Telefon: 08-16 51 36
Hemsida

Besöksdatum: (alldeles för ofta) senaste nov 2007


Vimmel, Sthlm

image4

Vimmel är en super nice kvarterskrog. Extra guldstjärna får de för sin flexibiliet med menyn. Jag serverades en gudomlig pasta med majskyckling.

Vimmel, Hagagatan 4, Stockholm
Telefon: 08 - 32 06 22
Hemsida

Besöksdatum: maj 2007


Ramen Kimama, Sthlm

image18

Japansk nudelbar. Här serveras fantastiska nudelsoppor.

Ramen Kimama, Birger Jarlsgatan 93, Stockholm
Hemsida

Senaste besök: mars 2008



RSS 2.0