Kyckling Marengo


Ingredienser:
1 hel kyckling
150 gr färska champinjoner (delas i fyra delar)
10 små steklökar
1 förpackning krossade tomater
2 dl grädde
5 dl vitt vin (3 dl till fonden)
3 dl vatten (till fonden)
1 dl mjöl
färsk basilika
färsk timjan
1/2 gul lök (till fonden)
cayennepeppar
smör
salt, svartpeppar
Tillagning:
steg 1 - fonden
1. Ta bort skinnet från kycklingen och klipp kycklingen med hjälp av en fågelsax, så du fördelar, bröstfile, vingar, klubbor. Lägg detta åt sidan till steg 2. Resterna av kycklingen ska du använda till fonden.
2. Smält smör i en gryta, skiva grovt ner en halv lök, lägg i 5-6 kvistar timjan, 10 blad basilika, salt och peppar. Lägg i alla resterna av kycklingen och bryn.
3. Tillsätt 3 dl vatten och 3 dl vin. Låt små puttra i ca 2 timmar tills vätskan reducerat till ca 2-3 dl.
4. Sila bort örterna och kycklingresterna, så du får en kycklingfond till steg 2.

steg 2 - grytan
1. Plocka blad från timjankvistarna ca 2 msk och samma mängde basilika som du river i mindre bitar. Lägg i en bunke.
2. Tillsätt mjölet och bland ihop. Vänd ner kycklingen. se bild 3.
3. Stek smålöken och champinjonerna i en stekpanna under lång tid på låg/medelvärme.
4. Smält smör i en gryta och bryn kycklingdelarna, salta, peppra och ta på cayennpeppar. Lägg över lök och svampen. Slå på krossade tomater och 2 dl vin. Låt koka ihop tills kycklinen nästan är klar.
5. Tillsätt grädden och låt den koka/puttra ner innan servering. Smaka av så du får rätt saltmängd.

servera gärna med ris.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0