Formfocaccia




Ingredienser (9 bullar)
7 gr jäst
1 msk honung
2 dl vetemjölsurdeg
1,5 dl jummet vatten
0,5 dl russinjästvätska, se recept här
5 dl vetemjöl extra fint (+1-2 dl som tillsätts medans du knådar degen förhand, anpassa till du får rätt koncistens)
1 tsk salt
1 msk havssalt
3 msk olivolja + olivolja till formen och penslingen.

Tillagning:
1. Sikta mjölet i en stor bunke.
2. Blanda jäst och honung, så det smälter ihop i en bunke. Tillsätt surdeg, russinjästvatten och vatten.
3. Häll över vätska in mjölet och bland ihop till en deg. Tillsätt olivoljan.
4. Knåda degen förhand i ca 10 och tillsätt mjöl till du får rätt koncistens.
5. Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare ett par minuter.
6. Olja en form rikligt och lägg i degen som du format till en längd, pensla över olivolja. Lägg över en handduk
7. Låt stå och jäsa i minst 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 250 grader och sätt i en plåt med höga kanter längst ner i ugnen.
9. När brödet jäst klart, ta bort handduken, stänk vatten på brödet, strö över flingsaltet och sätt in formen i mitten av ugnen.
10. Slå en kopp kallt vatten i plåten längst ner och stäng luckan. Detta för att få en hård yta på brödet. Sänk värmen till 225 grader. Öppna luckan och lufta ut ångan efter halva tiden.
11. Brödet är klart efter ca 30-35 minuter.
Tips! Lägg ut brödet i en pajform istället och vid p. 9 ovan gör med fingertopparna små gropar över hela degen. Toppa med rosmarin och fingsalt. Detta bröd blir enklare att skiva som mindre focacciabitar.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0