Ljust surdegsbröd på vete
Ingredienser:
ca 9 dl vetemjöl
drygt 5 dl vatten
knappt en msk honung
5 gr gäst
2 dl surdeg (se recept här)

Tillagning:

Dag 1

1. Blanda ca 1,5 dl vatten (ljummet) med jäst, honung och surdeg. Tillsätt resten av vattnet och tillsätt mjölet succesivt om du arbetar ihop degen förhand. Om du gör i assistent kan du lägga i allt på en gång. Arbeta degen förhand i ca 20 min, i assistent ca 10 min. Mängd vetemjöl reglerar du tills du fått rätt konsistens på brödet.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt vila i bunken i ca 30 minuter.
3. Gör ett "treslag" med brödet. (vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar upppåt).
4. Olja en platsbunke, lägg ner degen och täck med platsfolie eller lock. Låt degen stå och jäsa i 30 min. Välj form på bunken som du vill att brödet ska ha.
5. Ställ sedan i degen i kylskåpet och stå och jäs över natten. (Min jäste i ca 12 timmar).

Dag 2
1. Sätt in en form med höga kanter längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mjöla bakbordet. Ta ut degen ur kylskåpet.
3. Vänd ut degen på bakbordet  och skär den i två delar med en vass kniv på längden.
4. Lägg upp de två degbitarna på en bakplåt med hål. Har du inte det så lägg på bakplåtspapper på en vanlig plåt. Strö över mjöl - för syns skull.
5. Sätt in bröden i ugnen, slå en kopp kallt vatten på plåten längst ner och stäng luckan. Sänk värmen direkt till 200 grader. (du slår i vattnet för att få upp ångan som gör att du får en hård knaprig yta på brödet).
6. Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
7. Lägg upp bröden på ett galler och svalna (gallret gör att det inte bildas fukt på undersidan som kan göra botten mjuk).
8. Förvara brödet inlindat i kökshandduk (så behåller det sin hårda yta).
Tips! När du välj gjort en surdeg och fortsätter att mata den, är det super enkelt att på kvällen innan du går och lägger dig blanda till degen. Så har du färdig deg att bara ställa in i ugnen och du får färskt bröd till frukost. Kanske lite för lång process för en vardag, men perfekt på helgen.


Kommentarer
Postat av: Antonia

Hej! Hittade detta recept och blev lite sugen på att testa men undrar över mängden vanligt jäst? Är det verkligen bara 5 gram? /Antonia

2011-01-22 @ 16:12:25
URL: http://tusensaker.se
Postat av: Anna Kullendorff

Hej Antonia, ja det är "bara" 5 gr vanlig jäst. Om man vågar och har en riktigt bra surdeg ska man inte ens behöva tillsätta någon jäst. Men jag brukar ta mellan 5-10 gr bara för att säkerställa.

Lycka till!

/Anna

2011-01-24 @ 21:31:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0