Surdegsbröd på vete- & rågmjöl






Ingredienser:
5 dl vatten
2,5 dl vetesurdeg (se recept här.)
5 g jäst
8 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 msk honung
1 msk havssalt


Tillagning:

Dag 1
1. Blanda vatten, jäst, honung och surdeg. Tillsätt mjölet succesivt om du arbetar ihop degen förhand. Om du gör i assistent kan du lägga i allt på en gång. Arbeta degenn förhand i ca 20 min, i assistent ca 10 min.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt vila i bunken i ca 30 minuter.
3. Gör ett "treslag" med brödet. (vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar upppåt).
4. Olja en platsbunke, lägg ner degen och täck med platsfolie eller lock. Låt degen stå och jäsa i 30 min.
5. Gör om "treslaget" och ställ sedan i degen i kylskåpet och stå och jäs över natten. (Min jäste i ca 16 timmar).

Dag 2
1. Sätt in en form med höga kanter längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mjöla bakbordet. Ta ut degen ur kylskåpet.
3. Vänd ut degen på bakbordet  och skär den i två delar med en vass kniv på längden.
4. Lägg upp de två degbitarna på en bakplåt med hål. Har du inte det så lägg på bakplåtspapper på en vanlig plåt. Strö över mjöl - för syns skull.
5. Sätt in bröden i ugnen, slå en kopp kallt vatten på plåten längst ner och stäng luckan. Sänk värmen direkt till 200 grader. (du slår i vattnet för att få upp ångan som gör att du får en hård knaprig yta på brödet).
6. Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
7. Lägg upp bröden på ett galler och svalna (gallret gör att det inte bildas fukt på undersidan som kan göra botten mjuk).
8. Förvara brödet inlindat i kökshandduk



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0